Nieuws

Waterschap: pas op vissterfte en blauwalg

Vierakkersche Laak
De droogte en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat water in recreatieplassen en beken opwarmt en verdampt. Daardoor kan vissterfte voorkomen en blauwalg ontstaan. Het Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt mensen voorzichtig te zijn; door opwarming van het water kan blauwalg ontstaan.
ZUTPHEN - De droogte en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat water in recreatieplassen en beken opwarmt en verdampt. Daardoor kan vissterfte voorkomen en blauwalg ontstaan. Het Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt mensen voorzichtig te zijn; door opwarming van het water kan blauwalg ontstaan.
Bij het schap is al een melding binnengekomen van vissterfte in de Vierakkerse Laak bij Zutphen. 'De beek staat droog, niet alle vissen kunnen op tijd een veilig heenkomen vinden,' zegt Minke Huurnink van Waterschap Rijn en IJssel. 'Het is niet leuk en we proberen het te voorkomen, maar het is gewoon heel warm en droog.'

Waterbuffer

Het waterschap houdt het water zoveel mogelijk vast in beken en sloten met behulp van stuwen. Het waterpeil in de Oude IJssel is zelfs wat extra verhoogd om een buffer te creëren. Vanuit het Twentekanaal wordt water ingelaten in delen van de Berkel en de Schipbeek. Enkele vispassages zijn afgesloten om te voorkomen dat het weinige water wat er in die beken nog is wegstroomt via de vispassage.

Zwemmen

Bij het waterschap zijn nog geen meldingen van blauwalg binnen gekomen. 'Dat hadden we eigenlijk al wel verwacht, maar anderhalve week geleden was het 's nachts nog heel erg koud. Het water is nog niet warm genoeg voor blauwalg, maar we verwachten dat de eerste meldingen binnenkort komen. We adviseren mensen die op en bij het water recreëren de waterkwaliteit goed in de gaten te houden.'
Het waterschap adviseert alleen te zwemmen in officiële zwemwateren, die te vinden zijn via www.zwemwater.nl. Het waterschap benadrukt dat springen of duiken van stuwen en bruggen gevaarlijk is en daarom verboden. Komend weekeinde wordt hierop extra gecontroleerd.

Meld dode vissen

Wie veel vissen in nood ziet of dode vissen kan het beste contact opnemen met het waterschap via 0314 369369.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!