Nieuws

Raadsleden Culemborg leven een week op bijstandsniveau: 'Ik had een feestje maar dat heb ik afgezegd'

CULEMBORG - Even lekker een terrasje pakken met dit mooie weer. Wie het niet breed heeft, kan dat vergeten. Drie raadsleden in Culemborg wilden ook weleens ervaren hoe het is om te leven op bijstandsniveau.
Daarom werden de keukenkastjes geleegd en pinpassen ingeleverd, om zo een week lang zelf mee te maken hoe het is om boodschappen te doen met weinig geld.

25 euro en een voedselpakket

Marinka Mulder van de PvdA en Rudi Oortwijn en Claire Vaessen van GroenLinks doen mee aan De Uitdaging, een initiatief van buurtplatform Nieuwstad aan Zet. De twee dames moeten het doen met een voedselpakket en 25 euro. De enige heer doet met het hele gezin mee en moet met hen zien rond te komen van 70 euro.

Sociaal isolement

Volgens Mulder is het eten niet het grootste probleem, wel het sociaal isolement. 'Ik heb bijvoorbeeld woensdagavond een vergadering in Arnhem. Daar zou ik eigenlijk niet naartoe kunnen, want ik heb nu geen geld voor een treinkaartje. Gelukkig kan ik nu met iemand meerijden', vertelt ze. Het PvdA-raadslid geeft nog twee voorbeelden: 'Een vriend van mij geeft zaterdag een feestje, daar ga ik niet heen want ik heb nu geen geld. En maandag krijgt een vriendin van mij haar diploma, daar ga ik wel heen maar dan zonder cadeautje.'
De uitdaging duurt een week en wordt daarna geëvalueerd.