Nieuws

Warm hè? Dit is nou een hittegolf

Warm hè? We zitten midden in een hittegolf, zoals meteorologen dat noemen. Het woord vliegt je om de oren als je surft op internet, kijkt naar het weerbericht op tv en als je de radio aanzet. Hier vindt u de belangrijkste weetjes over de hittegolf.
ARNHEM - Warm hè? We zitten midden in een hittegolf, zoals meteorologen dat noemen. Het woord vliegt je om de oren als je surft op internet, kijkt naar het weerbericht op tv en als je de radio aanzet. Hier vindt u de belangrijkste weetjes over de hittegolf.
In onze taal wordt de uitdrukking hittegolf vaak gebruikt op de verkeerde manier. Als het even enorm warm is, wordt soms al gesproken over een hittegolf. Dat mag niet, nou ja, volgens de officiële definitie. Een echte hittegolf hebben we pas als het vijf dagen op een rij boven de 25 graden is en er ook nog 3 tropische dagen te vinden zijn in die reeks van vijf dagen. Op een tropische dag moet het 30 graden of meer zijn.

Landelijke hittegolf

Vandaag bereiken wij voor het eerst deze week de tropische temperaturen, al voelde het misschien van de week ook al zo aan. En dan is er nog een verschil tussen hittegolven. Je hebt landelijke en regionale hittegolven. We hebben een landelijke hittegolf als er bij het station in De Bilt sprake is van vijf dagen boven de 25 graden, waarvan 3 boven de 30 graden. Wanneer de hittegolf op een ander meetstation wordt gemeten dan De Bilt spreken we over een regionale hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2013. Die duurde maar liefst 7 dagen. Dat was van 21 tot en met 27 juli 2013. Wij hadden toen 3 tropische dagen. De warmste temperatuur destijds gemeten is 32.6 graden op 22 juli.

Hoeveel hittegolven hebben we eigenlijk gehad?

Dat zijn er nog niet eens zo heel veel. Vanaf 1901 begon weerinstituut KNMI met meten. Sinds die tijd, nu 114 jaar verder, hebben wij maar 39 hittegolven gehad. Daar komt dus nu de 40e bij, mocht het weer niet plotseling omslaan. Enkele bijzondere hittegolven op een rij.
  • De eerste hittegolf: 25 juli 1911 tot en met 3 augustus 1911. Duurde maar liefst 10 dagen. Waarvan 4 tropische dagen. De hoogst gemeten temperatuur was 35.6 graden op 28 juli.
  • De langste hittegolf: Duurde maar liefst 18 dagen. Begon op 29 juli 1975, eindigde op 15 augustus 1975. Deze hittegolf had 6 tropische dagen. De hoogst gemeten temperatuur was 32.9 graden op 8 augustus
  • De hittegolf met de hoogst gemeten temperatuur was in 1947. Toen werd er maar liefst een temperatuur bereikt van 36.8 graden in de Bilt, dat was op 27 juni. Die hittegolf duurde 6 dagen. De warmtereeks begon op 25 juni en eindigde op 30 juni.

Europese Hittegolf

In 2003 hadden we een van de heetste Europese zomers ooit. Toen was er zelfs sprake van een Europese hittegolf. Dat was niet alleen maar fijn vanwege het mooie weer. De warmte veroorzaakte een gezondheidscrisis in bepaalde landen en had impact op gewassen. Er vielen in Nederland, als gevolg van de extreme hitte, tussen de 1400 en 2200 doden. Het zwaartepunt van die hittegolf lag in het begin van augustus. De hoogste temperatuur in Nederland werd toen op 7 augustus gemeten in Arcen. Toen was het maar liefst 37,8 graden. Dat was 0,8 graden onder het landelijk record, ooit gemeten in Warnsveld.

Het kan ook anders

Mocht de hitte u echt niet liggen en bent u toe aan verkoeling, dan kunt u natuurlijk ook nog even wachten op een koudegolf. Al komt die in Nederland maar weinig voor. Een koudegolf is een periode van vijf dagen onder het vriespunt, waarvan 3 dagen de temperatuur onder de -10 graden is. De koudste koudegolf was in 1942. Toen had men in de periode van 18 tot en met 27 januari een gemiddelde temperatuur van -11,3 graden. De laagste temperatuur werd op 27 januari 1942 gemeten in Winterswijk. Toen was het maar liefst -27,4 graden. Bijna 60 graden kouder dan het vandaag wordt!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!