Nieuws

In 40 minuten op de fiets van Waalbrug naar Rijnbrug

ARNHEM - De aanleg kostte 1 miljoen euro per kilometer maar dan fiets je ook binnen 40 minuten van Arnhem naar Nijmegen. Het zogenoemde RijnWaalpad is klaar, een nieuwe snelweg voor fietsers.
De plannen voor het RijnWaalpad zijn zeven jaar geleden bedacht, in 2010 ging de eerste schop de grond in. Vrijdag wordt het nieuwe fietspad officieel geopend.
Het RijnWaalpad is een van de eerste zogeheten snelfietsroutes tussen twee steden in Nederland. 'In die zin is dit project redelijk uniek', zegt projectleider Sjors van Duren, die al vanaf het eerste begin bij de ontwikkeling van de route betrokken is.

Auto uit, fiets op

De snelfietsroute moet automobilisten verleiden om vaker de fiets te pakken. Het RijnWaalpad loopt langs de oostkant van de A325. Zo wordt het centrum van Elst, waar fietsers vaak klagen over dichte spoorbomen, gepasseerd.
Er zijn fietstunnels bij Lent en onder de A15 aangelegd. Daardoor is de route 3 kilometer korter geworden, de reistijd van Waalbrug naar Rijnbrug is teruggebracht naar 40 minuten.
Om het voor forensen nog aantrekkelijker te maken om de fiets te pakken, is ook een speciale app voor de telefoon ontwikkeld. Hierop is niet alleen de route te zien, maar ook het laatste weerbericht.

Kleur tunnellampen kiezen

Bovendien kunnen gebruikers van deze app de verlichting in de fietstunnel onder de A15 beïnvloeden. Wie vaker door de tunnel fietst, kan de kleur van meerdere lampen bepalen.
In totaal heeft het RijnWaalpad 17 miljoen euro gekost. 'Wanneer je dat vergelijkt met de kosten voor de aanleg van een autosnelweg, dan zijn de kosten beperkt', zegt Van Duren. 'Doortrekking van een snelweg kost al snel 40 tot 50 miljoen euro per kilometer. Dan is dit een stuk goedkoper.'
Naar verwachting zullen tweeduizend fietsers per dag het nieuwe fietspad gebruiken, al zijn er nu nog maar een paar fietsers op de route te vinden. De belangstelling voor de fietssnelweg komt nu nog vooral uit het buitenland. Van Duren: 'Morgen komt er zelfs een delegatie uit Roemenië, met een Roemeense prins, naar de Nederlandse fietsinfrastructuur kijken. Ze zijn ook erg geïnteresseerd in het RijnWaalpad.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!