Nieuws

Justitie verdenkt 79-jarige uit Nijkerk van witwassen miljoenen

ARNHEM - Justitie eist een geldboete tegen een 79-jarige man uit Nijkerk. Hij zou samen met een broer en zus voor zo'n 30 miljoen euro hebben witgewassen via Zwitserse rekeningen.
Volgens justitie is dit geld afkomstig van hun vader Jan K. senior. Het geld zou verdiend zijn met fraude met pensioenfondsen. De 79-jarige Nijkerker moest zich donderdag voor de rechtbank in Arnhem verantwoorden.

Feestjes in Hilton en Martinihal

Zijn vader Jan K. senior was vroeger directeur was van het Bedrijfsfonds voor het Bakkersbedrijf in Groningen. Hij werd in 1981 door het Gerechtshof in Leeuwarden tot 1 jaar voorwaardelijk en een boete van 1,3 miljoen gulden veroordeeld, omdat hij jarenlang geld uit de pensioenfondsen van de bakkers had onttrokken. Toen de fraude eind jaren '70 aan het licht kwam, stonden de kranten er vol mee. Velen hadden dit niet verwacht van de degelijke directeur die koninklijk was onderscheiden, en waarvoor feestjes werden georganiseerd in het Rotterdamse Hilton en de Martinihal.

Weggesluisd naar Zwitserland

Jan K. senior zou het fraudegeld voor zijn veroordeling hebben weggesluisd naar Zwitserland. In 2010 melden de drie kinderen van Jan K. zich bij de belastingdienst. Ze willen gebruikmaken van de inkeerregeling voor buitenlands vermogen. Dat vermogen is opgelopen tot ruim 30 miljoen euro. Al snel duikt de FIOD in de zaak. Volgens de opsporingsdienst kan het vermogen alleen maar afkomstig zijn van Jan K. senior.

'Moneymaker van Groningen'

Maar Jan K. junior zegt dat het geld bijeengespaard is door zijn ouders, ná de veroordeling van zijn vader. Volgens hem konden zijn ouders goed met geld omgaan; zijn vader stond bekend als de 'Moneymaker van Groningen'. Het geld zou op een rekening in Zwitserland zijn gezet, omdat zijn vader wilde kunnen vluchten als 'de Russen komen'.

Officier ergert zich aan hebzucht

De broer en zus van de 79-jarige Nijkerker hebben ingestemd met een voorwaardelijk sepot. Zij hebben afstand gedaan van hun Zwitserse geld. Jan K. weigert dat. Volgens hem heeft justitie geen poot om op te staan. De officier van justitie zei zich te ergeren aan deze 'hebzucht'. Ze eist vanwege zijn leeftijd geen celstraf, wel een geldboete van 20 duizend euro. Daarnaast heeft het Bakkers Pensioenfonds een vordering ingesteld van ruim 20 miljoen euro. De rechter doet over twee weken uitspraak.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl