Nieuws

Loon thuiszorgmedewerksters Vérian mag niet omlaag, FNV wint kort geding

ARNHEM - Thuiszorgorganisatie Vérian moet de 30 procent loonsverlaging van haar medewerkers onmiddellijk terugdraaien. Dat heeft de rechter donderdag in een kort geding bepaald.
De Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian heeft het salaris van 600 thuiszorgmedewerkers met ingang van maart verlaagd. Voor de thuiszorgmedewerkers betekende dat een achteruitgang van honderden euro’s per maand.
Het gaat om een forse loondaling van 20 tot 30 procent. FNV-onderhandelaar Marian Beldsnijder: ‘De medewerkers van Vérian hebben maandenlang actiegevoerd en in spanning gezeten.
De kantonrechter oordeelt dat Verian de functieherindeling en loonsverlaging niet goed kan motiveren. Ook is deze herindeling doorgevoerd in strijd met de in de cao opgenomen normen en procedures.

Van invloed op kabinetsbeleid

Volgens haar heeft de uitspraak van de rechter ook consequenties voor andere thuiszorgorganisaties – zoals TSN – die eenzijdig de lonen verlagen. En voor het kabinetsbeleid.
Overal zijn er gemeenten en thuiszorgbedrijven die kabinetsbezuinigingen afwentelen op thuiszorgmedewerkers en cliënten. FNV Zorg & Welzijn roept staatssecretaris Van Rijn, verantwoordelijk voor zorg, nu op in te grijpen.
De medewerkers hebben de afgelopen maanden continu actie gevoerd waarbij zij Vérian en de gemeenten opriepen met een oplossing te komen. Samen met de vakbond plaatsten zij een tent pal voor het stadhuis van Apeldoorn van waaruit alle acties werden gecoördineerd.

Vanmiddag thuiszorgkaravaan

De uitspraak van de rechter is ook een opsteker voor de thuiszorgmedewerkers van TSN. Ook deze thuiszorgorganisatie verlaagt eenzijdig de lonen met zo’n 30 procent. Vandaag trekken de TSN-medewerkers samen met FNV Zorg & Welzijn met de thuiszorgkaravaan van Nijkerk naar Blaricum. Daar voeren zij actie voor de kapitale villa van Monique van Riemsdijk, de enige aandeelhouder van het moederbedrijf van TSN.

Volkspetitie Red de Zorg

De FNV is samen met CNV op 1 mei een volkspetitie ‘Red de Zorg’ gestart. De vakbonden roepen staatssecretaris Van Rijn op in te grijpen en te stoppen met de doorgeschoten bezuinigingen op de zorg. Binnen zes weken tijd tekenden meer dan 736.000 mensen de volkspetitie.