Nieuws

Hoe herken je een vals biljet?

Bij een ijssalon in Doetinchem werd deze maand met zes valse briefjes van 50 euro betaald waarna vier scholieren zijn aangehouden.
ARNHEM - Bij een ijssalon in Doetinchem werd deze maand met zes valse briefjes van 50 euro betaald waarna vier scholieren zijn aangehouden.
Met een speciale detectiestift ontdekte de ondernemer de valse biljetten. Maar die hebben we natuurlijk niet allemaal op zak of altijd bij ons, dus hoe ontdekt je zonder speciale apparatuur een vals biljet?
In elk briefje zitten eigen watermerken en verkleurende inkten. Vijf tips om ze te ontdekken. 
1. Als je de bankbiljetten kantelt ontstaat er in het hologram de waarde van het biljet en een gebouw. Bij de briefjes vanaf 50 is het hologram een vierkant vakje waar de waarde van het bedrag en ook een €-teken op de regenboog staat.
2. Elk biljet heeft een aantal watermerken, zo is dat bij de 50-euro een tekentje van 50 met een gebouw er boven. De watermerken zie je door het biljet in het licht te houden. 
3. Verkleurende inkt. Elk biljet heeft een cijfer of een baan die verkleurd als het biljet wordt gedraaid. Bij de 50-euro is dat het cijfer en bij de 5-euro is dat een baan op de achterkant. Klik hier om per biljet te zien wat er qua kleuren verandert. 
4. Voelbare inkt. Over heel het biljet is inkt aanwezig die duidelijk voelbaar is. Wrijf er over heen en het reliëf in het biljet is duidelijk voelbaar.
5. Wilt u de controle altijd bij de hand hebben? Download dan de app, beschikbaar voor Android en Apple
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!