Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland - Vragender met monsterscore op eerste plaats! (gesloten)

VRAGENDER - Zomer in Gelderland is -na Mariënvelde- opnieuw neergestreken in de gemeente Oost Gelre. Vandaag zijn we in het fraaie kerkdorpje Vragender. In dit liveblog vind je de hele dag de verrichtingen van het team en de laatste ontwikkelingen in het dorp.
20.00 uur Vragender gaat hier nog even door met feestvieren en wij gaan ons opmaken voor Kootwijkerbroek. Tot morgen!
De uitzending van vandaag is hier terug te zien.
19.55 uur Het shirt van Angelique heeft 1021,49 opgebracht!
19.30 uur Het optreden van Jan & Astrid met de tune van Zomer in Gelderland.
19.10 uur Zoals gezegd, Vragender heeft Azewijn van de troon gestoten.
Het volledige juryrapport ziet er als volgt uit:
  • 300 euro voor het publiek
  • 330 euro voor de scène
  • 114 euro voor de quiz
  • 175 euro voor de parade
Dat maakt een totaal van maar liefst 919 euro voor de oudersoos!
Daarnaast heeft Vragender het bizar hoge aantal van 9077 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app. Tel hier de 919 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 1175 punten voor het aantal bezoekers (1263 mensen = 117,5% van het aantal inwoners van Vragender) en je komt uit op een eindscore van 11.171 punten voor Vragender; natúúrlijk goed voor plaats 1!
19.00 uur Het is opnieuw gebeurd. De koppositie is overgenomen, en hoe! Met maar liefst 11.171 punten staat Vragender op plaats 1 in de strijd om Mooiste plaats van Gelderland
18.15 uur Het is hier een gekkenhuis! We gaan zo beginnen. Kijk mee op TV Gelderland of klik hier voor de livestream.
17.55 uur Het is een kleine stap van U2 naar Jan & Astrid. Zij zingen vanavond (mét koor) de tune van Zomer in Gelderland. Nu alvast een preview.
17.30 uur In het kader van de opdracht, hebben we ook vandaag weer een prachtig nummer uitgekozen. We gaan voor U2 met I Still Haven't Found What I'm Looking For.
17.15 uur De razzia komt in het Vragender Veen bedrogen uit.
16.50 uur Dit is Fieke, 21 jaar en ze komt Azewijn. 'Azewijn?', horen wij u zeggen. 'Dat is toch het dorp dat op 1 staat in de strijd om Mooiste plaats van Gelderland?' Dat klopt. Fieke zat tijdens deze uitzending in het publiek en liep bovendien mee in de parade. Hier ontmoette ze opnameleider Narell Keizer, aan wie ze het volgende vroeg:
Fieke: Zou ik eens een dagje met jou mogen meelopen, want jouw werk lijkt mij ontzettend leuk om te doen.
Narell: Natuurlijk! Wat dacht je van volgende week dinsdag, in Vragender?
En zo geschiedde.
16.35 uur Tante Rikie is er! Hoeveel punten zal de verschijning van Miss Zwarte Cross opleveren? Je ziet het vanavond om 18.20 uur op TV Gelderland.
16.10 uur Dit zijn de petjes die het publiek vandaag draagt.
15.50 uur Villa Duikelaar is bijna af en kan vanavond worden gebruikt in de scène.
15.30 uur In Vragender woont Elise, een vrouw van 50 die zo te zien enorm populair is in het dorp!
15.15 uur De turfstekers, live in action.
15.00 uur Zoals aangekondigd, verslaggever Reinier Vermeer ging vanmiddag op pad de veenstekers van Vragender. Luister hier hoe dat klonk.
14.45 uur Inmiddels weet ook het turf zijn weg te vinden naar het plein.
14.30 uur Hier volgt een oproep aan alle deelnemende plaatsen die meedoen aan Zomer in Gelderland. Houd uw puppy binnenshuis! De aanwezigheid van deze aandoenlijke wezens zorgt ervoor dat onze presentatrice urenlang zoekraakt, waardoor er vertraging optreedt in de voorbereiding.
14.15 uur Naast de titel Mooiste plaats van Gelderland, strijdt het team ook voor het goede doel en dat is vandaag de ouderensoos. Deze ontmoetingsplaats voor ouderen bestaat inmiddels een half jaar en organiseert elke maandagochtend een gezellige bijeenkomst in het dorp. De soos kan iedere euro goed gebruiken en zal er dus alles aan doen om zoveel mogelijk geld binnen te halen.
14.00 uur Het veen is gearriveerd op het kerkplein.
13.45 uur Volgens een oude oorkonde werd de Sint Jacobskapel in 1444 gebouwd en het verhaal gaat dat het zou zijn beschadigd tijdens de Slag om Grolle, in 1627. Historici daarentegen, zeggen dat daar geen bewijs voor te vinden is. Reden genoeg voor Niels de Jager om op onderzoek te gaan.
13.25 uur Concessies, beloftes, teleurstellingen en water bij de wijn. Het komt allemaal voorbij tijdens het overleg tussen team en crew.
13.15 uur Hoe brengt Reinier Vermeer het ervan af in het veen? Je hoort het over een paar minuten op Radio Gelderland. Klik hier om live mee te luisteren.
12.55 uur Vragender heeft met Casper Pikkemaat de jongste pastoor van Nederland in het team. Casper werd op zondag 3 april 2011 geïnstalleerd als pastoor van de parochie Sint Ludger, waartoe onder andere de rooms-katholieke kerken in Lichtenvoorde, Mariënvelde en Vragender behoren.
12.40 uur In het kader van de opdracht gaat verslaggever Reinier Vermeer zo meteen turfsteken. 
12.20 uur Het team heeft zojuist uit handen van verslaggevers Reinier en Niels de paarse envelop gekregen, met daarin de tweede opdracht van vandaag. Deze opdracht bestaat uit het vinden van vijf personen met elk een eigen verhaal, passend in het thema van vandaag.
Vragender gaat op zoek naar:
1.   Iemand die op de vlucht is/was
2.   Iemand die een kruiwagen heeft gehad
3.   Iemand die steekt
4.   Een verrader
5.   Iemand die heult met de vijand
11.40 uur Vragender gaat vanavond terug in de tijd, terug naar de jaren '40. Het team is nog op zoek naar kleding uit die periode, dus mocht je nog iets in de kast hebben hangen, breng het dan naar Beneman.
11.20 uur De kermis is altijd een grote happening in Vragender, inclusief optocht en koning. Niels de Jager wilde als kind ook graag koning van de kermis zijn en sprak vanochtend met tweevoudig kermiskoning Martijn Ubbink.
11.05 uur Er is zelfs een PR-team samengesteld, dat zich bezighoudt met het trekken van publiek en het oproepen tot stemmen. Dus, woon je in de buurt van Vragender, weet dan wat je te wachten staat!
10.50 uur Het team is begonnen met het maken van het decor, met foto's van toen als voorbeeld.
10.40 uur De opdracht is bekend en het gaat nu echt beginnen voor Vragender.
10.35 uur Hier gaat het vandaag gebeuren, op het plein in Vragender. Het team gaat voor 'minimaal 1000 bezoekers'.
10.20 uur De opdracht van vandaag brengt ons naar het prachtige, markante natuurgebied hier vlakbij; het Vragender Veen. In de Tweede Wereldoorlog ging een aantal inwoners uit angst voor razzia’s naar dit veengebied en dook daar onder. Dit onderduikadres werd Villa Duikelaar genoemd.
De opdracht luidt:
Wij willen vanavond Villa Duikelaar zien. We zien turfstekers, die bezig zijn met het steken van turf. Deze turf wordt vervolgens op speciale turfkarren gelegd. Onderduikers komen voorbij en gaan naar Villa Duikelaar. Duitse soldaten komen het veen in, maar vinden de onderduikers niet.
In het publiek zien we turfstekers, met de kleding van toen en de attributen die daarbij horen.
10.00 uur Radioverslaggever Niels de Jager is de hele ochtend op pad, op zoek naar mooie verhalen in Vragender. Straks meer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!