Gezondheid

Onderzoek Radboudumc: kauwgom goed voor patiënt met spierziekte

NIJMEGEN - Het kauwen van kauwgom is goed om het kauwvermogen van patiënten met een spierziekte op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse promovenda Willemijn van Bruggen.
Het onderzoek van Van Bruggen, verbonden aan het Radboucdumc, richtte zich op mogelijkheden om iets te doen aan kauwklachten van patiënten de lijden aan de twee meest voorkomende spierziekten Duchenne en SMA.
Deze patiënten hebben te maken met verminderde kracht in de onderkaak of hebben moeite de mond voldoende te openen. Gevolg is dat de patiënten hun dieet moeten aanpassen en stevig en taai voedsel gaan vermijden.

Maand lang vijf dagen per week drie keer een half uur malen

Van Bruggens patiënten moesten een maand lang vijf dagen per week kauwgom kauwen. Dat gebeurde drie keer per dag en dan een half uur lang. Resultaat was dat tot een maand na de training het kauwvermogen was verbeterd. Grote verschillen in de bijtkracht waren er niet. Dat was wel het geval bij gezonde personen in de controlegroep. 
In Nederland hebben zo'n 100.000 mensen een spierziekte. Van Bruggen zegt op basis van haar onderzoek dat het goed is de kauwspieren zo lang mogelijk actief te houden door het aanpassen van het dieet zo lang mogelijk uit te stellen, vooropgesteld dat dat medisch verantwoord is. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!