Nieuws

Tweede Kamer gaat twee uur in debat over Foppen

ARNHEM - Er komt een twee uur durend debat in de Tweede Kamer over visverwerker Foppen uit Harderwijk. Dit naar aanleiding van het nieuws dat Omroep Gelderland naar buiten bracht over het stelselmatig overtreden van hygiëneregels door de visverwerker.
Er komt een twee uur durend debat in de Tweede Kamer over visverwerker Foppen uit Harderwijk. Dit naar aanleiding van het nieuws dat Omroep Gelderland naar buiten bracht over het stelselmatig overtreden van hygiëneregels door de visverwerker.
Uit stukken die de omroep heeft verkregen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) blijkt onder andere dat Foppen in 2010 willens en wetens met listeria besmette zalm op de markt heeft gebracht. Deze besmetting werd daarbij niet gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Schippers heeft nog geen antwoord op Kamervragen

De kwestie Foppen wordt op 2 oktober behandeld in een algemeen overleg van de commissie Economische Zaken. Dion Graus van PVV had gevraagd om een spoeddebat en zijn verzoek is door alle partijen gesteund. Henk van Gerven van SP stelde eerder al schriftelijke Kamervragen. Minister Schippers heeft aangegeven dat ze de termijn die staat voor het beantwoorden van de vragen niet zal gaan halen. Zij heeft nog meer tijd nodig om de antwoorden met het ministerie van Volksgezondheid af te stemmen. Minister Schippers zal samen met staatssecretaris Dijksma aanwezig zijn bij het Foppen-debat.

Impact besmetting

De salmonella-uitbraak in 2012 had grote gevolgen voor consumenten en leidde tot grote onrust over de voedselveiligheid. De besmetting vond plaats in een Griekse vestiging van Foppen. Het duurde vijf dagen voordat ook de Nederlandse producten van de visverwerker uit de handel werden gehaald. Uiteindelijk overleden in ieder geval 4 personen aan de besmettingen en 23.000 mensen werden ziek door het eten van besmette gerookte zalm.

Onderzoek Omroep Gelderland

Begin dit jaar diende Omroep Gelderland een zogeheten WOB-verzoek in om meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van de besmetting en over de maatregelen die er tegen zijn genomen door de NVWA. Vorige maand werden de opgevraagde documenten openbaar gemaakt. Hieruit blijkt dat Foppen voor de salmonella-affaire een boete heeft gekregen van 4200 euro.
Uit de stukken is ook duidelijk geworden dat de visverwerker al voor de salmonellabesmetting de hygiëne niet op orde had. Zo waren er hoge temperatuuroverschrijdingen van vis die eigenlijk gekoeld had moeten zijn, is vogelpoep aangetroffen in een ruimte waar zalm werd verpakt en waren er aanmerkingen over de risico-analyses van Foppen om hygiëneproblemen te voorkomen.

Letselschadespecialist wil duidelijkheid

Letselschadespecialist Yme Drost heeft naar aanleiding van bovenstaande bevindingen een aangifte tegen Foppen in voorbereiding. Als vertegenwoordiger van de slachtoffers van de salmonellabesmetting is hij blij dat de Tweede Kamer zich serieus gaat buigen over de zaak Foppen. “Er is sprake van een ernstige zaak. Er is een fabrikant van levensmiddelen die bewust besmet voedsel op de markt brengt. Dat kan en mag niet.”
Meer informatie over het onderzoek naar Foppen leest u in een uitgebreid dossier op foppen.gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!