Nieuws

Consumentenbond bezorgd over visbranche

ARNHEM - Consumentenbond is bezorgd over de kwaliteit van de visbranche. De bond pleit voor openheid van inspectierapporten en wil hogere boetes bij overtredingen.
De Consumentenbond is bezorgd over de kwaliteit van de visbranche. De bond pleit voor openheid van inspectierapporten en wil hogere boetes bij overtredingen. Dat is de reactie van de bond op antwoorden van minister Schippers van Volksgezondheid op Kamervragen over visverwerker Foppen. Het Harderwijkse bedrijf staat opnieuw onder verscherpt toezicht.

Inspectierapporten openbaar

'Uit de antwoorden blijkt dat maar 4 van de 14 bedrijven de zaken op orde hebben. Drie bedrijven staan onder verscherpt toezicht. Dat betekent dat er iets mis is in de visbranche. Het probleem voor de consument is dat we niet weten welke bedrijven het wel en niet goed doen. Daarom willen wij dat inspectierapporten openbaar worden', aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Boetes nog hoger maken

De bond wil met het zogenoemde naming en shaming ervoor zorgen dat bedrijven harder hun best gaan doen om de zaken op orde te hebben. Daarnaast vindt de bond dat de minister niet ver genoeg gaat in haar voornemen om de boetes te verhogen. 'De minister wil een maximum van 81.000 euro voor een boete, maar aan dat bedrag kom je dan pas als je herhaaldelijk dezelfde overtreding maakt. In andere sectoren worden boetes van 400.000 euro uitgedeeld. Dat zou veel beter werken.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!