Nieuws

Rechtszaak moord Guus Völker uit Tiel moet over

De rechtszaak tegen de vrouw die veroordeeld is voor de moord op haar echtgenoot Guus Völker wordt vandaag overgedaan. De vrouw is tot een celstraf van veertien jaar veroordeeld.
TIEL - De rechtszaak tegen de vrouw die veroordeeld is voor de moord op haar echtgenoot Guus Völker wordt vandaag overgedaan. De vrouw is tot een celstraf van veertien jaar veroordeeld.
De Hoge Raad heeft dat arrest gedeeltelijk vernietigd. Volgens de hoogste rechter heeft het hof onvoldoende onderbouwd waarom er sprake is van moord en niet van doodslag.
Guus Völker werd in oktober 2011 dood aangetroffen in zijn woning in Tiel. Zijn vrouw had 1-1-2 gebeld en gezegd dat er inbrekers waren. Zes weken later werd zij als moordverdachte aangehouden. Ze zou ongelukkig in haar huwelijk zijn geweest en daarom haar man hebben gedood. Uit sectie blijkt dat Guus Völker met een klauwhamer of breekijzer tegen het hoofd is geslagen en daarna met een of meer messen is gestoken.

Misdaadserie CSI

De inmiddels 58-jarige vrouw heeft de moord altijd ontkend. Dat ze op internet zocht naar termen als 'huis vrijgeven na moord' en 'na moord huis weer schoonmaken', had volgens haar te maken met haar grote interesse voor misdaadseries als CSI, Bones en Cold Case.

In slaap verrast

In het onderzoek zijn tal van scenario's onderzocht. Het hof vond overtuigend bewezen dat Guus Völker door zijn echtgenote is vermoord. Ze zou 's nachts naar zijn slaapkamer gegaan en hem in zijn slaap hebben verrast. Daarbij had ze tijd om over haar daad na te denken, en dus is er sprake van moord, zo oordeelde het hof vorig jaar.

Mogelijk een driftbui

Maar, zegt de Hoge Raad, de vrouw zou deze daad ook kunnen hebben gepleegd in een driftbui. Dan zou er van voorbedachte rade geen sprake zijn en dus ook niet van moord, maar van doodslag. Het gerechtshof in Arnhem moet zich vandaag weer over de zaak buigen, al zal het nog enige tijd duren voordat die inhoudelijk wordt behandeld.