Achterhoek

De steur keert terug in de Rijn

SPIJK - Bij de Rijn in Spijk werden woensdag steuren uitgezet. Dit om de terugkeer van de uitgestorven vis te bevorderen.
Het Wereld Natuur Fonds zette samen met ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en enkele basisschoolkinderen tientallen jonge steuren uit in de Rijn.
De steur werd in 1952 voor het laatst opgevist in Nederland, sinds die tijd wordt de vis als uitgestorven beschouwd. Dat de steur niet meer in Nederland leefde had voornamelijk te maken met de kwaliteit van het water.
Gijs van Zonneveld van ARK Natuurontwikkeling denkt dat het water een stuk schoner is geworden. 'Dat is de reden waarom we het doen, maar ook de natuurontwikkeling heeft meegespeeld. We gaan vandaag tientallen steuren uitzetten, dat is weer een feestje. Het is een stap naar een nieuwe komst van de steur.'
Gijs van Zonneveld over het uitzetten van de steur in de Rijn bij Radio Gelderland

Steur is bijzondere vis

De steur is een aparte vis. De vis voelt zich voornamelijk thuis in de overgang van het zoete naar het zoute water. 'De paling doet dat ook, maar de jongen van een steur worden ook groot tussen het zoete water van de rivier en het zoute water van de zee. Daarom is het belangrijk dat we weer een goede verbinding hebben tussen de rivier en de zee. Als de steur die opening weer krijgt, dan kunnen we zeggen dat het systeem van de zee tot aan de rivier weer op orde is', vertelt Zonneveld.

Eerdere steuren nog niet terug

In 2012 werden voor het eerst weer steuren losgelaten in Nederland. Zij kregen een zender om, waardoor ze gevolgd kunnen worden. Ze zijn nog niet teruggekomen in Nederland. 'Toch denken we dat ze terugkomen, maar ze zijn nog niet in de rivier waargenomen sinds de uitzetting', aldus Zonneveld. De verwachting is dat die vissen over een jaar of drie uit zee terugkeren om te paaien.

Kritische vis

Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. 'De steur is een kritische vis, hij komt niet makkelijk terug. Hij wordt heel oud, wel 70 a 80 jaar. In die tijd kan hij heel vaak gevangen worden. Maar als de steur terugkomt in Nederland betekent het dat het water ook voor alle andere vissen goed genoeg is om terug te keren.

Kweekcentrum

Naast de uitzetting zijn er nu ook plannen voor een opkweekcentrum voor steuren. Die willen ze vlakbij de rivieren maken waar de vissen worden uitgezet. 'Dat is goed voor ze, dan erkennen de vissen de rivier ook als hun thuis. Als we de uitgestorven vis een plek geven bij de rivier waar hij zich extra thuisvoelt, dan zal hij ook weten waar hij terug moet komen als hij volwassen is', zo sluit Zonneveld af.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!