Nieuws

Meerderheid gemeente Ede zegt nee tegen koopzondag

EDE - De inwoners van de gemeente Ede hebben tegen de koopzondag gestemd. Op alle drie de vragen stemde een kleine meerderheid tegen. Het verschil tussen de stad Ede en de omliggende dorpen is groot.
Voor 57,1 procent van de stemmers hoeven de winkels in de gemeente Ede niet open op zondag. En ook de zondagse openstelling van Ede Centrum krijgt geen meerderheid. Datzelfde geldt voor de bouw- en supermarkten. De totale opkomst was 45,1 procent.
Vraag 1: Heel de gemeente open op zondag
Vraag 2: Bouw- en supermarkten
Vraag 3: Alleen Ede Centrum
In de stad Ede heeft een kleine meerderheid ja gestemd, een deel daarvan wel met de voorwaarde dat het maximaal 12 zondagen per jaar gebeurt. In de dorpen liggen de verhoudingen heel anders. Vooral Wekerom, Lunteren, Ederveen en Harskamp stemden massaal tegen.
Er kon woensdag de hele dag gestemd worden. Van 07.30 tot 21.00 uur waren de stembussen open, De inwoners van de gemeente waren overigens wel verplicht om in de eigen woonplaats hun stem uit te brengen.
Gelderland is qua koopzondagen verdeeld in twee kampen, de gemeenten op de Veluwe en een plukje in het Rivierengebied waar de winkels op zondag dicht zijn en grofweg de rest van Gelderland waar de winkeltijdenwet dat wel toelaat. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Het onderwerp ligt gevoelig in Ede. De christelijke partijen zijn niet te spreken over het idee. Maar de coalitiepartijen D66 en PvdA vinden het prima als winkels het hele weekend open zijn. In het referendum worden drie vragen aan de inwoners voorgelegd: over winkels in de hele gemeente, over supermarkten en bouwmarkten en over winkels in het centrum.
Verslaggever Jos Verkuijlen merkte dat ook de inwoners verdeeld zijn.
Hier de vier belangrijkste vragen over het referendum en klik hier om de pijnpunten nader te bekijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!