Nieuws

Fonds moet edelherten in leven houden

Fonds moet edelherten in leven houden
Vereniging Het Edelhert verzet zich tegen het afschieten, jaarlijks, van honderden edelherten.
ARNHEM - Vereniging Het Edelhert verzet zich tegen het afschieten, jaarlijks, van honderden edelherten.
Dat ombrengen gebeurt als er te veel dieren zijn die schade aan boerenland opleveren. Het dier, dat onder meer op de Veluwe voorkomt, veroorzaakt jaarlijks in dat gebied voor meer dan een ton schade.
De vereniging wil een fonds oprichten dat boeren in staat stelt preventieve maatregelen te nemen, waardoor de edelherten geen verwoestend werk kunnen doen bij de bossen, jonge aanplant en landbouwgewassen. Ze hoopt onder meer geld op te halen bij recreatieondernemers.
Voorzitter Hans Ernsten van het fonds vertelde op Radio Gelderland dat met verschillende maatregelen veel ellende is te voorkomen:

Papierwinkel

Als boeren schade hebben ondervonden, kunnen ze een beperkte claim indienen bij het Faunafonds. Dat is een bewerkelijke procedure. De grondeigenaar moet eerst aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om de dieren te weren. Dat is een hele papierwinkel.
Om de aantallen edelherten op het gewenste niveau te houden is afschot noodzakelijk, aldus de Faunabeheereenheid Gelderland. De provincie heeft de FBE hiervoor een ontheffing verleend. In de ontheffing staat vermeld onder welke voorwaarden afschot is toegestaan. Het zou om 1000 edelherten gaan.