Nieuws

Eindelijk duidelijkheid: wolf bij Duiven was een echte wolf

DUIVEN - Het dier dat in 2011 werd gezien bij het Van der Valkhotel in Duiven is hoogstwaarschijnlijk een wolf geweest.
Dat zegt wolvenkenner Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling. Lange tijd werd er getwijfeld of het niet gewoon een wolfshond was.
Linnartz zegt nu dat het hoogstwaarschijnlijk toch om een wolf ging. Het dier kwam in Duiven volgens Linnartz wel op een atypische plek voor een wolf, want hij is van nature schuw en wil zich liever niet laten zien.

Uiterwaarden

'Waarschijnlijk is het dier via de uiterwaarden van de Rijn naar Duiven gekomen', zegt Linnartz. 'Daar zijn genoeg plaatsen waar hij zich kan verstoppen, wolven zijn van nature schuw. Bij Duiven worden de uiterwaarden steeds smaller, toen is de wolf waarschijnlijk bij de weg in Duiven uitgekomen.'
De wolf bij Duiven

Lang niet gezien

De wolf was bijna 150 jaar afwezig in Nederland. De laatste wolf werd in 1869 bij Schinveld gezien en mogelijk enkele decennia later nog eentje in Heeze.
Sinds het jaar 2000 leeft een groeiende populatie wolven in het oosten van Duitsland. De nakomelingen van deze wolven gaan op 1- of 2-jarige leeftijd zwerven op zoek naar een partner en een eigen territorium en leggen dan ongeveer 50 kilometer in een nacht af. Overdag wordt meestal niet rondgetrokken om contact met mensen te mijden.

Maar de wolf is terug

Bijna 4 jaar na de signalering in Duiven duiken steeds vaker wolven op in Nederland.

Signaleringen van de wolf in Nederland

 • September 2011: In Duiven, op de Veluwe, De Ramenberg tussen Loenen en Hoenderloo wordt een wolf gezien. Een automobiliste wist bij Duiven foto’s van het dier te maken met haar telefoon, foto’s die duidelijke kenmerken van een Europese wilde wolf tonen. Helaas zijn de foto’s niet zo goed dat meteen met 100% zekerheid is te zeggen dat het een wolf is en niet een hond die sterk op een wolf lijkt.

 • Juli 2013: in Luttelgeest (Noordoostpolder) wordt een wolf dood gevonden. Uit onderzoek blijkt dat de wolf is doodgeschoten in Polen en in Nederland is gedumpt. In augustus 2013 beweert Peter Dorland uit Loenen dat er de afgelopen twee winters ook een wolf actief is. Maar hij heeft alleen foto's van pootafdrukken en aan de hand daarvan is dat niet vast te stellen.
 • Januari 2015: Margareth Beernink en 4 anderen zeggen op de Posbank bij Rheden een wolf gezien te hebben. Volgens Leo Linnartz is het hier minder aannemelijk dat het om een wolf gaat.
 • Maart 2015: in Drenthe en Groningen loopt een aantal dagen een wolf rond. Twee schapen worden gedood en twee schapen raken gewond. Aan de hand van DNA-sporen bij de gedode schapen, wordt vastgesteld dat het om een wolf gaat die uit Duitsland komt. Na een paar dagen vertrekt hij ook weer naar Duitsland.

Niet gevaarlijk

Wolven zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. 'Mensen denken bij wolven altijd aan de beelden die in de VS worden gemaakt, van troepen wolven die samen jagen,' zegt Linnartz. In Nederland zijn alleen solitaire wolven gezien. 'Mensen hoeven niet bang te zijn. Er is genoeg eten; konijnen, herten. Voor het eten hoeft ie het niet te doen. Als een wolf een mens tegen komt, zal de wolf weglopen.'

Afschieten

ARK Natuurontwikkeling is al jaren bezig met de terugkeer van de wolf. Er is ook een handleiding geschreven voor hoe we om moeten gaan met wolven, ook als een dier wel gevaarlijk blijkt. 'In Duitsland is er al jaren een wolvenbeleid. Als een wolf raar gedrag vertoont, zoals het doodbijten van een hond in een woonwijk, wordt de wolf afgeschoten. Dat is dan jammer voor de wolf.'
Dit is dus geen wolf

Hoe herken je een wolf?

Op de website van Wolven in Nederland staan tips om een wolf te onderscheiden van een wolfshond. Soms is het verschil moeilijk te zien, maar wolven hebben een aantal unieke kenmerken.
 • Vacht beige tot rossig bruin;
 • Geleidelijk overgaand in grijzige bovenkant, met een onduidelijk donker zadel;
 • Wit rondom de bek;
 • Lange, stevige poten;
 • Dik behaarde, naar beneden hangende rechte staart;
 • Spitse rechtopstaande, naar de top toe iets afgeronde oren;
 • Brede, krachtige kop, waardoor de oren verder uit elkaar staan dan bij een hond;
 • Rechte rug (soms aflopend bij o.a. Duitse herder).

Documentaire

Omroep Gelderland zendt op tweede pinksterdag de film Wolven en wij van Iris Grob uit, over de gecompliceerde relatie tussen de Nederlandse maatschappij en natuur. De documentaire wordt om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur uitgezonden.