Nieuws

'Glutenvrij eten is geen vrije keus'

APELDOORN - Apeldoorn heeft de grootste glutenvrije supermarkt van Nederland.
De klanten komen van heinde en verre, zegt eigenaar Emile Boulan. In Nederland lopen veel mensen rond die niet weten dat ze niet tegen gluten kunnen, omdat ze coeliakie hebben. Dat zegt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Het is deze maand coeliakiemaand. 
Boodschappen doen, valt niet mee voor mensen die coeliakie hebben. Heel veel producten bevatten in meer of mindere mate gluten waar ze ziek van worden.

Je weet: alles glutenvrij

'De winkel bestaat nu anderhalf jaar en we zijn zeker gegroeid in die tijd. Je hoeft niet meer alle winkels af, hier heb je alles onder één dak. Je weet dat alle producten bij ons glutenvrij zijn en een heleboel producten bevatten ook geen lactose of andere stoffen', zegt Boulan
'Onze naamsbekendheid is groot, mensen komen uit heel Nederland. In vakanties zou je verwachten dat het aantal klanten terugloopt maar dat is juist niet zo. Dan komen er zelfs meer omdat ze dan in de buurt op vakantie zijn. En daarna blijven ze bestellen via de webwinkel.'

1500 verschillende producten

De supermarkt heeft inmiddels zo'n 1500 producten in de schappen staan. 'Soms komen er nieuwe bij en soms valt er weer wat af. Ik heb elke dag vers glutenvrij brood, dat is bijzonder. Bij de meeste zaken is dat maar 1 keer per week. Maar zo veel winkels zijn er ook nog niet, ik ken er maar 4 in heel Nederland en dan zijn wij echt de allergrootste', aldus Emile Boulan.
Omdat hij zelf in Apeldoorn woont is hij daar gestart met theFREEFROMshop. Boulan: 'Ik heb vroeger al eens een biologische winkel gehad, daarna heb ik jaren bij een groothandel gewerkt. Daar hield ik me bezig met de glutenvrije en lactosevrije afdeling. Ik merkte: dat zijn andere klanten.'

Glutenvrij is geen keuze

'We hielden 1 keer per jaar een soort bijeenkomst voor deze doelgroep, toen dacht ik al: ik wil meer met deze doelgroep, want het is toch iets anders. Deze klanten maak je blij. Kijk, biologisch eten is een keus, maar glutenvrij niet. Dat is geen keus, dat moet je gewoon.'
De winkel is een groot succes, toch denkt Boulan er nog niet echt aan om een winkelketen te beginnen: 'Nee, eerst dit concept maar eens heel goed uitwerken'.

Buikpijn, diarree, vermoeidheid

Volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging telt ons land waarschijnlijk 160.000 mensen die coeliakie hebben. Tot nog toe zijn er echter maar 25.000 gediagnosticeerd. Dat betekent dat er nog heel veel Nederlanders de ziekte wel hebben maar dit zelf nog niet weten. De glutenallergie zorgt voor veel klachten.
Bij coeliakie beschadigt het slijmvlies van de dunne darm bij het eten van gluten. Dat zorgt voor buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte, er is dus geen medicijn tegen. Het enige wat helpt is levenslang een glutenvrij dieet volgen.