Nieuws

Nog flink 'kauwen' op glasvezel Achterhoek

Nog flink 'kauwen' op glasvezel Achterhoek
Er moet nog een hoop worden gesleuteld aan het glasvezelplan van de provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten om ook de buitengebieden snel internet te bieden.
DOESBURG - Er moet nog een hoop worden gesleuteld aan het glasvezelplan van de provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten om ook de buitengebieden snel internet te bieden.
Of zoals de betrokkenen stellen: er moet nog flink worden gekauwd.
Zo vindt de Europese Unie dat de financiële omvang van het project riskant is. Een maximale staatsbijdrage voor zo'n project mag 70 miljoen zijn. Die grens is ook aangehouden maar volgens de provincie moet duidelijk worden dat dit ook echt de maximale kosten zijn.

Snel of supersnel?

Daarnaast roepen ook de wijze van aanbesteden en de snelheid van de internetverbinding vragen op. Zo mag de overheid alleen adressen aansluiten die minder dan 30 mbps hebben. Die snelheid is volgens Brussel voldoende, terwijl de partijen 100 mbps willen hebben.
De komende maand wordt er gekeken hoe het plan kan worden aangepast. Achterhoekers die belangstelling hebben (85 euro per maand voor internet, televisie en telefonie) kunnen zich nu tot na de zomer aanmelden.