Nijmegen

Patiënt in Nijmegen heeft mogelijk ebola, komt van Rijnstate Arnhem

NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen onderzoekt momenteel een patiënt op verdenking van ebola.
Dat is vrijdag om 1.00 uur gemeld. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. 'Later vandaag wordt bekend of er daadwerkelijk sprake is van het ebola-virus, zegt het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.' RIVM verwacht dat de diagnose morgen pas duidelijk is.
De bewuste patiënt werd donderdag namelijk eerst in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem opgenomen. Daar zijn nu afdelingen gesloten, meldt een woordvoerder. Een gastvrouw vertelde dat een bezoeker vrijdagmorgen vroeg of hij een mondkapje moest dragen als hij het ziekenhuis inging. Maar dat is niet nodig. De Spoedeisende Hulp is gewoon open.
Rond kwart over tien donderdagavond was het ook voor patiënten duidelijk dat er een mogelijk geval van ebola zou zijn in het Arnhemse ziekenhuis. Een moeder van een patiënt meldt dat zij verpleegsters met mondkapjes en beveiligers met witte tasjes waarop Quarantaine stond geschreven, zag rondlopen in het Rijnstate.

'Rijnstate grondig gereinigd'

Patiënten en bezoekers kunnen het ziekenhuis Rijnstate gewoon bezoeken en hebben geen enkel risico op besmetting, zo laat Rijnstate weten. Op de website staat dat alle benodigde maatregelen genomen zijn en de ruimtes waar de patiënt is geweest, zijn grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

Deel laboratorium Arnhem gesloten

Het bloed van de patiënt, die mogelijk ebola heeft, is door het laboratorium in Arnhem gegaan. 'Wegens veiligheidsoverwegingen is het lab nu ook deels gesloten. Dat moet eerst gedesinfecteerd worden, zo vertelt een woordvoerster van het ziekenhuis.' Als blijkt dat de patiënt inderdaad ebola heeft moet er een speciale reinigingsprocedure worden opgesteld, of moet een deel van de apparatuur vervangen worden.
Bloedmonsters van andere patiënten worden nu in Zevenaar gecheckt. De gezondheid van andere patiënten is dus ook niet in gevaar. 'Nee, het levert alleen wat vertraging op, omdat de testen van Arnhem naar Zevenaar moeten.'

RIVM over de patiënt

'De mogelijke ebolapatiënt is in een land geweest waar ebola heerst en vertoonde na terugkeer ziekteverschijnselen, dat is de reden geweest om hem na te laten kijken', zo zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel. 'De patiënt krijgt nu alle zorg die nodig is. Ik kan verder niks kwijt over de persoon.'
Foto: ANP (archief)