Nieuws

Meerderheid Nijmegen voor proef met basisinkomen

NIJMEGEN - Het lijkt er op dat Nijmegen gaat experimenteren met het basisinkomen.
Een voorstel van GroenLinks voor een proef met een vast inkomen zonder verplichtingen kreeg woensdagavond steun van een ruime meerderheid van de gemeenteraad. VVD, CDA en PvdA waren tegen. 

Voordelen

Volgens April Ranshuijsen van GroenLinks zou het experiment ervoor kunnen zorgen dat werkzoekenden worden gestimuleerd om bij te verdienen of een onderneming te starten. Volgens de partij is het huidige stelsel van uitkeringen te ingewikkeld. Ook verwijst de partij naar proeven met overlast veroorzakende daklozen, die zichzelf organiseerden en aan het werk gingen nadat zij een basisinkomen kregen. 

Vast inkomen

Bij de proef met het basisinkomen wordt een vast inkomen door de gemeente Nijmegen verstrekt. Het gaat om een bedrag dat net voldoende is om van rond te komen. Wie een hoger inkomen wil, moet bijverdienen. Het basisinkomen is vrij van verplichtingen, zoals een sollicitatieplicht. 

Bijstandsgerechtigden

GroenLinks wil in eerste instantie alleen mensen in de bijstand in aanmerking laten komen voor de proef met het basisinkomen. D66 zou graag zien dat ook anderen er aan mee kunnen doen. GroenLinks gaat het voorstel aanscherpen en voor de zomer indienen.
Ook andere gemeenten in Gelderland, zoals Bronckhorst en Wageningen, willen een proef met het basisinkomen.