Nieuws

Klompenpad geeft economische impuls aan dorp

WELL - Klompenpaden zijn erg belangrijk voor de economie in een dorp.
Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Wandelaars geven gemiddeld 7 euro uit aan de lokale economie. Per pad lopen gemiddeld tussen de 7000 en 9000 wandelaars per jaar. John Fieret van horecazaak 't Wellse Veerhuis in Well, in de Bommelerwaard, merkt dat de omzet gestegen is. 'Mensen komen een kop koffie drinken, lunchen of zelfs dineren. Tegenwoordig zien we ook veel groepen die over het klompenpad lopen.'
Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historische trajecten en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen.

Duur pad

Klompenpaden zijn niet goedkoop. De Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft de afgelopen jaren 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast betalen provincie, gemeenten en Europa soms zelfs mee aan de paden. 'Een groot deel van het geld is nodig voor proceskosten. Het dorp doet zoveel mogelijk zelf en daar is begeleiding voor nodig. Daarnaast is het geld nodig voor bruggetjes, overstapjes, rasters en bewegwijzering', zegt directeur Arjan Vriend van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

5 zakken met afval per maand

Het Baanbrekerpad in Well is in oktober 2012 geopend en sindsdien lopen vele duizenden wandelaars per jaar over het pad. Om het pad goed te onderhouden zijn vele vrijwilligers nodig. 'We hebben een groep van 18 vrijwilligers. Ze houden het pad schoon en begaanbaar. We halen meestal 5 vuilniszakken per maand op', zegt vrijwilligerscoördinator Peter Hoefsloot. We lopen over het pad om te zien waar er problemen zijn. Ook al gaat het pad soms over boerenland, mensen moeten wel goed kunnen wandelen'.

Dit jaar 1000 kilometer in Gelderland

Gelderland kent inmiddels 41 klompenpaden. Vooral op de Veluwe en in het Rivierengebied kan naar hartenlust gewandeld worden. En het einde is nog lang niet in zicht. 'Steeds meer dorpen willen een klompenpad. Ze zien dat het de lokale economie helpt', zegt Arjan Vriend van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Dit jaar worden er in Gelderland 25 nieuwe paden geopend. In totaal komt het aantal klompenkilometers dan op 1000 te liggen 'Daarmee is Gelderland de 'klompenpadprovincie' van Nederland'.