Nieuws

Inwoners bepalen drugsbeleid gemeente Nijkerk

NIJKERK - De gemeente Nijkerk wil dat de inwoners het drugsbeleid van de gemeente gaan bepalen.
Uit analyses van rioolwater in de gemeente blijkt dat er bovengemiddeld veel drugs worden gebruikt. De gemeente nodigt zo veel mogelijk mensen uit om mee te denken over het beleid dat drugsgebruik moet verlagen.

Alleen in Amsterdam wordt meer coke gebruikt

Maar hoe groot is het probleem? Volgens onderzoek is het Nijkerkse drugsgebruik vergelijkbaar met die van een gemiddelde grote stad. Wat betreft cocaïne scoort in het onderzoek alleen Amsterdam hoger. Het gebruik van XTC ligt op het niveau van Amsterdamse cijfers uit 2011. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de jongeren wordt behandeld voor drugsgebruik raakt binnen een jaar weer in de problemen.
Het gebruik van cocaïne, MDMA (XTC) en amfetamine (speed) vergeleken op baiss van de alayseresultaten van vijf installaties. Daarbij moet volgens de onderzoekers nadrukkelijk worden aangetekend dat cijfers van verschillende jaren worden gepresenteerd. Die van Nijkerk komen uit 2013, die van de andere vergeleken installaties zijn ouder en kunnen dus hoger of lager zijn.

'De noodzaak is duidelijk'

Welzijnsorganisatie Welstede onderzocht onlangs het drugsgebruik in Nijkerk. Wethouder Marly Klein is verantwoordelijk voor het drugsbeleid in de gemeente Nijkerk: 'Uit het onderzoek van Welstede bleek dat Nijkerk niet veel afwijkt van het landelijk gemiddelde, maar er is nog steeds sprake van een behoorlijk gebruik. De onderzoeken spreken elkaar misschien tegen, maar dat er gebruikt wordt is duidelijk. Het probleem is voldoende duidelijk, dat we er een vervolg op willen geven.'
Eerste beeld en aanzet voor drugsvraagstuk pic.twitter.com/Jnzukrz3eU
— Burgemeester Renkema (@GerardRenkema)

Iedereen mag meedenken

De gemeente wil tot een praktische aanpak komen. Er komt niet een officieel beleid, maar wel een plan van aanpak. De gemeente nodigt zo veel mogelijk betrokkenen uit die met verslaving te maken hebben. Dat kunnen instanties zijn die met verslavingszorg te maken hebben, maar ook ouders. Alle partijen mogen meedenken over preventie, handhaving en alles wat met drugsgebruik te maken heeft.
'Dat soort input is heel belangrijk,' zegt wethouder Marly Klein, die verantwoordelijk is voor het drugsbeleid in de gemeente Nijkerk. 'Wij hebben de wijsheid ook niet in pacht. De huidige aanpak sluit niet aan bij de behoefte en ouders weten zelf ook heel goed wat er speelt. Ze hebben ook ideeën over hoe ze drugsgebruik kunnen voorkomen en willen daarover meepraten.'

Zie ook