Nieuws

'Ook rot fruit plukken tegen suziki-fruitvlieg'

'Ook rot fruit plukken tegen suziki-fruitvlieg'
Fruittelers moeten ook rot fruit plukken om de opmars van de suziki-fruitvlieg te stoppen.
WAGENINGEN - Fruittelers moeten ook rot fruit plukken om de opmars van de suziki-fruitvlieg te stoppen.
De exoot werd in 2012 voor het eerst in Nederland gesignaleerd en is zeer schadelijk. Het vliegje kan meer dan 80 procent van de oogst vernietigen.
Om een goed beeld te krijgen van hoe snel die uitbreiding gaat, is er de hele winter gemonitord. Telers van zacht fruit, blauwe bessen, kersen, wijnbouw en sierteelt hebben de hele winter fruitvliegen gevangen en opgestuurd naar Wageningen voor analyse. Daaruit bleek dat de vlieg de winter goed heeft overleefd, en dat is slecht nieuws voor de fruittelers.

Laat geen vruchten liggen

Volgens de universiteit kunnen fruittelers maatregelen noemen om de suzuki-vlieg te bestrijden. Herman Helsen, praktijkonderzoeker fruit en entomoloog van Wageningen UR: 'In snelrijpend zacht fruit als aardbeien zijn de larven nog niet uitgekomen wanneer het fruit al wordt geplukt. Alleen als rotte of slechte vruchten onder de plant blijven liggen, krijgen de larven tijd om zich tot een volgende generatie vliegen te ontwikkelen. De boodschap is dus: pluk of verzamel ook het slechte fruit. Laat niets onder de plant liggen.'

Gif soms de enige oplossing

Op het moment wordt gewerkt aan experimenten met natuurlijke vijanden van de fruitvliegen, zoals schimmels en aaltjes. Voorlopig is er nog geen biologische manier om de schadelijke vliegjes te bestrijden. Als een bedrijf besmet raakt, is er soms geen andere oplossing dan bestrijding met gif.