Nieuws

Dankzij aardappels en vrijwilligers weer verwarmd zwemmen in Steenderen

STEENDEREN - De weergoden werkten zaterdag nog niet echt mee, maar er kan weer gezwommen worden in het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen.
Het opende als een van de eerste baden de deuren voor het zomerseizoen.

Aardappels

Het zwembad kan gebruik maken van de restwarmte van aardappelfabriek Aviko om het zwemwater te verwarmen.

Vrijwilligers

Sinds vorig jaar is het zwembad in handen van een stichting. 130 vrijwilligers zorgen er nu voor dat er ieder seizoen 40.000 mensen kunnen komen zwemmen. De verbondenheid tussen dorpsbewoners en zwembad is groot. 'Een groot deel van de vrijwilligers gaat dit jaar op cursus om de benodigde diploma's voor toezichthouder te behalen. Hierdoor kan het zwembad 17 uur per week langer open', aldus Jolink.
De afgelopen week is er nog hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Zo hebben de vrijwilligers nog veel moeten schoonmaken, schuurtjes moeten bouwen en de kiosk moeten inrichten.

Eén jaar zelfstandig

In 2014 werd het zwembad overgenomen door een stichting die het nu exploiteert. Het eerste jaar is goed verlopen. 'Natuurlijk loop je tegen wat dingetjes aan als je het van iemand anders overneemt. Het aantal bezoekers is het zelfde als anders, we hoeven de prijzen ook niet te verhogen. Dit komt door het grote aantal vrijwilligers.' Het zwembad krijgt nu nog een gemeentelijke subsidie. 'We kunnen nog niet zonder dat geld', zegt Erna Jolink.

Zie ook