Nieuws

Slecht nieuws voor fruittelers: de suzuki-fruitvlieg overleefde de winter

WAGENINGEN - De suzuki-fruitvlieg is de hele winter actief gebleven.
Dat meldt de Wageningen Universiteit op de site natuurbericht.nl. De activiteit van de vlieg is slecht nieuws voor Gelderse fruittelers, aangezien deze exoot meer dan 80 procent van de oogst kan vernietigen.
Tot 2012 was de suzuki-vlieg nog nooit in ons land gesignaleerd. Sindsdien verspreidt het insect zich razendsnel. Om een goed beeld te krijgen van hoe snel die uitbreiding gaat, is er de hele winter gemonitord. Telers van zacht fruit, blauwe bessen, kersen, wijnbouw en sierteelt hebben de hele winter fruitvliegen gevangen en opgestuurd naar Wageningen voor analyse.
De suzuki bleek ook massaal in eiken te zitten. Ze huizen tevens in hulst en laurierkers zonder bessen, zo blijkt. Ze trekken zich daarbij opvallend weinig aan van de aanwezigheid van vruchten.
Een gegeven dat de suzuki-vlieg in de kaart speelt, is het uitvoerverbod van fruit naar Rusland. Daardoor is veel groot fruit, waaronder appels en peren, niet geoogst, op de grond gevallen en blijven liggen. Dat is koren op de molen van de suzuki.