Nieuws

Ramp bedrijfspand Ede; dit zijn de feiten

EDE - Door een instorting in een bedrijfspand van Raab Karcher aan de Max Planckstraat in Ede lagen dinsdag twee mannen urenlang onder het puin.
Een man van 45 overleefde het niet. Het tweede slachtoffer, een 59-jarige man, is zwaargewond per traumaheli naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht. Zij lagen ruim 5 uur onder het puin voordat duidelijk werd dat ze er lagen.
Wat gebeurde er nu eigenlijk?

Tijdlijn:


------ Dinsdag 31 maart -------

12.22 eerste melding op P2000: Prio 1 Stormschade Raab Karcher; brandweer gaat ernaar toe. Medewerkers gaan naar buiten, begeleid door bedrijfshulpverleners. Eerste analyse: muur is ingestort door de storm, maar niemand is binnen.
13.45 cameraman Bjørn Appel is ter plaatse. Ziet medewerkers buiten staan. Brandweer is bezig met inspectie. Even later mag het personeel onder begeleiding van brandweer en bhv spullen uit het pand halen.
Bij een bedrijf in Ede is een deel (muur) van de hal omgewaaid. pic.twitter.com/vtk3P5r79U
— Bjørn Appel (@videovalley)
14.40 brandweer heeft het nu over gedeeltelijk instorting bij het pand. Muur bovenverdieping zou op het kantoor zijn gewaaid.
15.30 brandweer heeft het onderzoek afgerond. Niemand wordt in eerste instantie vermist, dus wordt ervanuit gegaan dat niemand gewond is geraakt. Het pand wordt vrijgegeven.
16.46 nieuwe melding op P2000; ambulance wordt opgeroepen.
16.47 P2000 geeft weer Prio 1; brandweer wordt opgeroepen (Prio 1 betekent dat politieauto of ambulance toestemming heeft om zwaailicht en sirene te rijden).
17.10 P2000 schaalt op naar GRIP 1, dit betekent dat grote inzet geboden is. Veel brandweer gaat ter plaatse.  (GRIP 1 geeft aan dat het incident zo groot is dat er een gecoördineerde actie van hulpdiensten en gemeente nodig is).
17.27 de hulpdiensten zijn ter plaatse
Actuele situatie in Ede pic.twitter.com/sVHIDL6XtR
— Bjørn Appel (@videovalley)
17.33 ook de traumahelikopter is gearriveerd
17.41 brandweermannen met een brancard gaan het pand in.
17.49 duidelijk wordt dat er toch twee werknemers van het Edese bedrijf onder puin liggen, vermoedelijk al ruim 5 uur. Het is onduidelijk waarom daar nu pas contact is mee gelegd.
17.52 het gaat toch niet om werknemers van Raab Karcher. Vermoedelijk waren de hulpdiensten niet op de hoogte van de aanwezigheid van de slachtoffers.
18.10 de slachtoffers blijken werknemers van een andere vestiging van het bedrijf te zijn. Het vermoeden dat zij onder het puin lagen, ontstond doordat er 2 onbekende auto's op het parkeerterrein staan. Een van hen is op een brancard naar de traumaheli gebracht en weggevoerd.
18.20 6 uur nadat de muur instortte wordt de tweede persoon gevonden. Hij is niet aanspreekbaar. Het lijkt er op dat een muur op de 1e verdieping is ingestort, op de vloer is gevallen, waarna die instortte. Op de begane grond waren de 2 slachtoffers, die het puin op zich kregen.
19.00 de uitzending van 19.00 uur met een overzicht van de dag in Ede.
19.01 een bulldozer wordt ingezet om het slachtoffer te bevrijden.
20.10 de 45-jarige man die uren bekneld lag onder het puin is overleden. Zijn lichaam is geborgen. Het andere slachtoffer, de 59-jarige man, ligt in het ziekenhuis.
21.23 recherche doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De medewerkers van Raab Karcher ontvangen slachtofferhulp.
22.15 het deels ingestorte pand onder toezicht van de brandweer deels gesloopt.
Momenteel is men bij het deels ingestorte pand in Ede onder toezien van de brandweer het pand (deels) aan het slopen pic.twitter.com/PoGUG0CToh
— Bjørn Appel (@videovalley)

------ Woensdag 1 april -------

7.00 het bedrijf is gesloten.
8.30 volgens een medewerker van het sloopbedrijf hadden de slachtoffers geen schijn van kans bij het instorten van de vloer.
9.15 het getroffen deel van het gebouw is verder gesloopt.
10.00 het gebouw wordt geïnspecteerd en gezekerd, zodat er onderzoek kan worden gedaan.
10.10 de delen van de muur van de distributieloods die naar beneden zijn gekomen, blijken betonblokken van zo'n 1,5 bij 1 meter en ongeveer 30 centimeter dik te zijn.
10.30 volgens de Gelderlander komt de omgekomen man uit Wijchen en werkte hij bij de vestiging Nijmegen. Het zwaargewonde slachtoffer zou bij de vestiging in Vriezenveen werken.