Nieuws

Bond: Sensire wil 600 verzorgenden ontslaan; Sensire ontkent

Bond: Sensire wil 600 verzorgenden ontslaan; Sensire ontkent
Thuiszorgorganisatie Sensire wil 600 thuisverzorgenden ontslaan en opnieuw inhuren als zzp'er, zegt Akvakabo FNV tegen Omroep Gelderland.
VARSSEVELD - Thuiszorgorganisatie Sensire wil 600 thuisverzorgenden ontslaan en opnieuw inhuren als zzp'er, zegt Akvakabo FNV tegen Omroep Gelderland.
De vakbond noemt het plan 'schandalig'.
Volgens Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV wordt op bijeenkomsten aangedrongen dat personeel zich inschrijft als zzp'er en wordt ingehuurd door Zorgzuster Gelre. Die BV staat ingeschreven op hetzelfde adres als het hoofdkantoor van Sensire.

Sensire: geen sprake van druk

Een woordvoerster van Sensire ontkent stellig dat er sprake is van het uitoefenen van druk. Volgens haar zijn er wel gesprekken, waarin medewerkers keuzemogelijkheden krijgen. Zij kunnen een opleiding volgen, omscholen, vervroegd met pensioen gaan, maar ook gewoon op hun plek blijven zitten. Volgens haar zijn die keuzes volledig vrijblijvend. Collectief ontslag is totaal niet aan de orde, stelt de woordvoerster. Volgens de bond is in gesprekken met medewerkers de optie 'gewoon op je plek blijven zitten' niet genoemd.
Sensire ontsloeg in 2013 800 thuishulpen. Die zouden na ontslag terug kunnen keren in een goedkopere constructie als alfahulp en via het eigen alfabureau Alfasens. Uiteindelijk werden de thuishulpen overgenomen door andere thuishulporganisaties.

Alle risico's zijn voor werknemer

Van der Hoorn: 'Thuishulpen moesten alfahulp worden, dat trucje proberen ze nu weer voor de thuisverzorgenden (deze mensen helpen hulpbehoevenden met bijvoorbeeld wassen, aankleden en kousen aantrekken, red). Het is gewoon een schijnconstructie. Een omzetting die hartstikke kwalijk is. Mensen in loondienst moeten ineens zzp'er worden. Dan heb je geen recht op een cao, geen verzekering, alle risico's zijn voor jou.'
Volgens de vakbond krijgen de werknemers op de bijeenkomsten nog twee andere keuzes voorgeschoteld: omscholen voor werk buiten de sector, of stoppen en met flexpensioen gaan als het om een oudere werknemer gaat.

'Druk wordt opgevoerd'

De vakbond zegt dat Sensire doet voorkomen alsof het vrije keuze is, en dat de enige manier om werk en cliënten te behouden is door je in te laten huren als zelfstandig ondernemer. 'Ze faciliteren die overgang met uitleg over hoe je begint als zzp'er. Ze doen alsof dat de enige route is, de druk wordt wel opgevoerd.'
De vakbond is daar tegen en benadrukt dat het personeel wel degelijk een keuze heeft. 'Je moet wel een handtekening zetten om uit dienst te gaan.'

Omscholen voor medische handelingen

Abvakabo FNV wil dat de verzorgenden worden omgeschoold zodat ze ook medische handelingen uit mogen voeren, zoals het plaatsen van een katheter. Van der Hoorn: 'Als je kijkt naar de bevolkingssamenstelling heb je die verzorgenden in de toekomst keihard nodig. Zorgcomplexen moeten hun deuren sluiten, ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Er is vooral vraag naar geschoold personeel dat aan huis zorg levert.'
De vakbond wil met Sensire in gesprek. 'Dit is gewoon een reorganisatie en dan hoort de vakbond aan tafel te zitten', aldus Van der Hoorn. Volgens Sensire is er regelmatig overleg met de bonden, maar kwam Abvakabo FNV niet opdagen bij het laatste - reguliere - gesprek. Volgens Van den Hoorn was zijn bond niet bij dat gesprek uitgenodigd.