Nieuws

Buschauffeur drukker met mobiel dan met verkeer

ARNHEM - 'De buschauffeur zat voortdurend met zijn smartphone en stuurde zelfs met de telefoon in zijn hand.
Ik vond het onverantwoord en daarom filmde ik het.'

'Dit gebeurt vaker'

Dat zegt een Arnhemse forens die het voorval filmde. Hij reisde woensdagmiddag in de spits met lijn 7 in Arnhem. Een bus van busdienst Breng, die regelmatig bomvol zit met scholieren en mensen die op weg zijn van en naar hun werk. Volgens de busreiziger komt dit telefoongedrag vaker voor onder buschauffeurs in Arnhem. 

Oordopjes in en mobiel in de hand

Op lijn 7 rijdt een bijna 20 meter lange harmonica-trolleybus. De chauffeur in het onderstaande filmpje lijkt amper notie te hebben van wat er om zich heen gebeurt; het ziet er uit alsof de oordopjes in zijn oren en de mobiel in zijn hand alle aandacht opeisen.

Connexxion: 'Voorbeeldige collega en chauffeur'

Een woordvoerder van Connexxion, eigenaar van Breng: 'Ons beleid is heel simpel: de telefoon hoort niet in de hand, tenzij strikt noodzakelijk. En zelfs dan hoeft het niet. Een chauffeur kan altijd de motor van de bus uitzetten en daarna, in geval van een noodsituatie, contact opnemen met de regiocentrale. Voor een buschauffeur gelden wat dit betreft dezelfde regels als voor iedere andere chauffeur'.
'In het geval van deze chauffeur: hij werkt al 20 jaar voor ons, en in die tijd is er nooit iets voorgevallen. Hij staat bekend als een uitstekende chauffeur en collega. Het is een domme actie geweest, en hij had de pech dat hij is gefilmd. Het moge duidelijk zijn dat dit niet zomaar kan. We onderzoeken de zaak en zullen dan maatregelen treffen', aldus de woordvoerder van Connexxion. 

ANWB: 'Grote zorgen'

De ANWB laat weten dat 'zeker van professionals in ieder geval verwacht mag worden dat ze hun verantwoordelijkheid nemen'. Volgens een woordvoerder moeten reizigers er op kunnen rekenen dat ze veilig vervoerd worden. 'Bovendien betalen ze er ook voor, en dus mogen mensen die met de bus reizen er van uitgaan dat de chauffeur z'n verantwoordelijkheid neemt. Je mag zelfs niet met de chauffeur spreken in de bus, omdat hij alle concentratie op het vervoer moet richten. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is iets waar we ons grote zorgen over maken.'