Nieuws

Justitie blijft gewoon in Arnhem

Justitie blijft gewoon in Arnhem
Over de toekomst van het gerechtshof in de stad Arnhem (rechtbank voor hoger beroep) is discussie.
ARNHEM - Over de toekomst van het gerechtshof in de stad Arnhem (rechtbank voor hoger beroep) is discussie.
Blijft het? Het Openbaar Ministerie (OM) in ieder geval wel; er zijn geen plannen om het te verkassen naar Zwolle.
In één van de modellen die op tafel liggen voor het gerechtshof verliest Arnhem 123 arbeidsplaatsen, ten faveure van Zwolle. Er zijn ook andere opties, waarbij veel minder banen in Arnhem verloren gaan.
Sinds 1 januari 2013 zijn er grote veranderingen doorgevoerd in de organisatie van gerechten en openbaar ministerie. Zo zijn de rechtbanken in Arnhem, Zwolle, Zutphen en Almelo samengevoegd in rechtbank Oost-Nederland. Later is dat weer opgesplitst in de rechtbanken Gelderland en Overijssel.
Ook zijn de gerechtshoven (hoger beroep) in Arnhem en Leeuwarden samengevoegd. In totaal 500 justitie-ambtenaren uit Gelderland en Overijssel zijn in het grondig gerenoveerde OM-pand aan de Eusebiusbinnensingel in Arnhem ondergebracht.

'Met hand en tand verzetten'

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Arnhem woensdagavond vertelden de Tweede Kamerleden Geurts (CDA), Van Dijk (PvdA) en Dijkstra (VVD) bij Omroep Gelderland dat de Gelderse Kamerleden zich met hand en tand zullen verzetten tegen een verhuizing van het OM in Arnhem maar Zwolle.
Van zo'n verhuizing is echter geen sprake, bevestigt een woordvoerder van Justitie. In de zomer moet duidelijk worden wat er met de medewerkers van het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden gaat gebeuren.