Apeldoorn

Velden AGOVV oplossing parkeerproblemen Apeldoorn

APELDOORN - De combinatie van prachtig weer en de herfstvakantie zorgde vorig jaar voor een enorme drukte in Apeldoorn.
Het was op zondag 21 oktober zelfs zo druk dat de Apenheul die dag een opmerkelijke oproep deed: 'Komt u alstublieft niet meer vandaag'. Het was gewoonweg te druk in het westen van Apeldoorn. Het verkeer stond er urenlang vast.

Tekort aan parkeerplaatsen

Trekpleisters als De Apenheul, Paleis Het Loo en Koningin Julianatoren zorgen in het zomerseizoen voor verkeersproblemen. Op piekdagen is er een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. Bewoners van de wijk Berg en Bos klagen al jaren. De J.C. Wilslaan in hun wijk wordt bij grote drukte afgesloten om als parkeerplaats te dienen. En aan het einde van de dag ligt het er vol met rommel.

Meer plek, betere doorstroming

Maar een oplossing is in zicht: het gemeentebestuur denkt erover na om bij extreme drukte de twee westelijke voetbalvelden van AGOVV als parkeerplaats te gebruiken. Het gaat om een tijdelijke oplossing, maar de Apenheul zou er blij mee zijn, aldus algemeen directeur Coen de Ruiter. De overlast voor omwonenden wordt zo beperkt en het zou ook voor een betere verkeersdoorstroming zorgen.

Ongenoegen

Niet iedereen is blij met het plan. De wijkraad Brink & Orden is zelfs mordicus tegen. Gerhard Brummelkamp van de Commissie Verkeer van de wijkraad is bang dat de problemen zich nu naar zijn wijk verplaatsen. Als de AGOVV-velden als parkeerplaats worden gebruikt komt volgens Brummelkamp veel meer verkeer door zijn wijk. De wijkraad heeft de gemeente per brief van hun ongenoegen over het plan op de hoogte gesteld.

Transferium en pendelbussen

Wijkraad Brink & Orden en wijkvereniging Berg & Bos zien wel wat in een transferium. Die moet komen langs de A1. Publiek voor de drie trekpleisters in het westen van Apeldoorn zou daar moeten parkeren om met een pendelbus de gewenste bestemming te bereiken. Maar over die optie wordt niet gesproken door de gemeente Apeldoorn. De enige concrete mogelijkheid waar het college van Burgemeester en Wethouders het over heeft is de tijdelijke parkeeroplossing bij AGOVV. Volgende week gaat het gemeentebestuur een besluit nemen.