Nieuws

Hondenbrokkenhype: hoe giftig 'voer' een staartje kreeg

Hondenbrokkenhype: hoe giftig 'voer' een staartje kreeg
Na gefrituurde sponzen, giftige korrels, vuurwerkresten en nog onbekende 'brokjes' gaat het los op Facebook: de mogelijk opzettelijke vergiftigingen van honden.
ARNHEM - Na gefrituurde sponzen, giftige korrels, vuurwerkresten en nog onbekende 'brokjes' gaat het los op Facebook: de mogelijk opzettelijke vergiftigingen van honden.
Het begon eind vorig jaar, toen in de koude decemberdagen hond Mika uit Duiven moest vechten voor haar leven. Niet voor het eerst, de rashond had in maart ook al last van braken en stuipen. Ze had slakkenkorrels gegeten.
Een hond die iets verkeerds eet, dat kan gebeuren. Maar toen Mika in december opnieuw ziek werd na het eten van de ziekmakende korrels, kon baasje Mirella niet anders dan concluderen dat er kwade opzet in het spel was. Slakken in december, die zijn er namelijk niet. 

Snoepjes

Vanaf dat moment lijkt een storm los te barsten. Vooral op social media zijn er verhalen te over van vergiftigde brokjes. Gelderse viervoeters lijken massaal ziek te worden na het eten van de gevaarlijke hondensnoepjes. In februari waarschuwt de politie voor het onheil na meerdere klachten van vergiftigde brokken in Ede. 
De brokkenproblematiek beperkt zich niet tot Gelderland; in Brabant overlijdt zelfs een hond en meerdere dieren worden er ziek. Maar niet lang daarna komt er duidelijkheid over de vergiftigingsangst die vele hondenbaasjes in haar greep houdt.

Vuurwerk

Van gif in de zogenaamde brokjes blijkt geen sprake. Een vuurwerkexpert constateert dat het vermoedelijk gaat om vuurwerkresten die er uitzien als iets wat voor hondenbrokjes zou kunnen doorgaan.
Grote opluchting, want gelukkig gaat het dit keer zeker weten niet om kwade opzet. Maar dan, deze week:  gefrituurde sponzen in Didam. Niet alleen ziekmakend maar zelfs dodelijk, want de spons zet uit in de buik. Eerder werden al gebakken sponzen gevonden in Deventer, ze lagen her en der verspreid in onder meer een hondenlosloopgebied.

Ook in Apeldoorn

Eveneens vorige week ontdekt een waakzame Apeldoorner een vreemd uitziend brokje op haar oprit. Ook daarvan is de herkomst en de samenstelling onbekend. De bewoners tasten in het duister, probeert ook iemand in hun buurt huisdieren te vergiftigen? 

Facebook

En zo wordt de 'hondenbrokkenhype' opnieuw leven ingeblazen. Een storm van verontwaardiging raast over Facebook na het zoveelste incident, waarbij het lijkt alsof hondenhaters het hebben gemunt op de trouwe viervoeters in hun buurt.
In het geval van de vuurwerkresten bleek dat dus niet waar, maar het slakkenkorrelincident is nooit opgelost. Van de sponzen is het tot op heden nog niet duidelijk wie zoiets op z'n geweten heeft, en wat dat nou voor brokje op de oprit in Apeldoorn was, is ook koffiedik kijken. De grote vraag is daarom: hebben we écht te maken met een vergiftigingsplaag?

Politie: vaak is het geen gif

De politie laat in een reactie weten dat er vorige week in heel het land veel meldingen binnenkwamen van vergiftigde brokken en gebakken sponzen: 'Als wij vermoeden dat ergens echt gif is neergelegd, zullen we daar zeker voor waarschuwen. Als het onduidelijk is doen we onderzoek. Maar in veel gevallen blijkt al snel dat het om iets gaat dat geen gif is: steentjes, vuurwerkresten, stukken purschuim en zelfs sponszwammen', aldus een voorlichter.
Er wordt geadviseerd 'verdacht materiaal' veilig te stellen en contact op te nemen met de politie.