Nieuws

RSI na 20 jaar 'nog steeds probleem'

NIJKERK/NIJMEGEN - RSI.
De laatste jaren horen we er niet zo veel meer over. Maar de gezondheidsklachten, mede ontstaan door herhaalde bewegingen, zijn daarmee niet verdwenen. De RSI Vereniging in Nijkerk grijpt haar 20-jarig bestaan aan om de aandoening weer onder de aandacht te brengen.
Volgens de vereniging 'komt een grote groep mensen dagelijks flink in de problemen'. RSI staat in de top 3 van arbeidsgerelateerde aandoeningen en veroorzaakte vorig jaar 11 procent van alle verzuimdagen. In medische termen wordt inmiddels gesproken over Klachten Arm Nek Schouder (KANS) en niet meer over Repetitive Strain Injury (RSI) omdat dit de lading niet helemaal dekt. Niet alleen herhaalde handelingen, maar ook kracht, houding en werkdruk zijn risicofactoren. Hoe je het ook noemt, er zijn nog steeds mensen die de aandoening ontwikkelen.

Onderzoek naar RSI

In de loop der jaren zijn allerlei maatregelen genomen; werkplekken die zijn aangepast, spraakgestuurde computers waardoor je niet hoeft te 'muizen', maar de patiëntenvereniging zegt dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar een goede behandeling. Ze zijn wel enthousiast over een onderzoeksproject van Nathan Hutting en Sarah Detaille van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, in samenwerking met het Radboudumc. Medewerkers van onder andere de school en het ziekenhuis konden meedoen aan het project, waarbij 'zelfmanagement' centraal stond. Doel was om hen inzicht te geven in de oorzaak van hun klachten en ze er beter mee om te leren gaan. De eerste ervaringen van de deelnemers zijn positief.

Nieuwe klachten

De komst van tablets en smartphones zorgt voor nieuwe klachten. De eerste patiënt met een 'iPad-pols' meldde zich in 2013. De RSI Vereniging maakt zich zorgen en vindt dit een reden te meer om aandacht te blijven vragen voor de gezondheidsklachten aan arm, nek en schouder.