Nieuws

Kunstwerk van meer dan half miljoen gesloopt

NIJMEGEN - Het geld als water verslindende kunstwerk 'Bit.recurrence' op de Nijmeegse Waalkade moet van het stadsbestuur worden gesloopt.
Het naar behoren laten functioneren van het waterkunstwerk kost simpelweg te veel.
beeld: nicovanhoorn.nl

Herstel bijna net zo duur als aanschaf

Het kunstwerk van Julius Popp moest een rollende vloedgolf simuleren door middel van een aangelicht watergordijn dat aan de kademuur is bevestigd. Al enkele dagen na de opening op 26 juni 2009 begon het kunstwerk kuren te vertonen en moest in de jaren die volgden verschillende keren gerepareerd worden. De kosten voor aanpassingen om het werk weer helemaal in orde te maken en ook toekomstige storingen te voorkomen zijn geraamd op 215.000 euro. Dat is ongeveer gelijke aan de aanschafkosten voor de gemeente. Die waren destijds 230.000 euro. In totaal kostte de aanschaf 450.000 euro. Het andere deel is betaald door het Waterschap Rivierenland (160.000 euro), de provincie Gelderland (30.000 euro) en Rijkswaterstaat (30.000).

Van grondwater naar drinkwater

Het waterkunstwerk deed het vaker niet dan wel. In 2013, 2014 en 2015 functioneerde het zelfs helemaal niet. Ondertussen verzoop Bit.recurrence in de kosten. Vanaf 2012 is er bijvoorbeeld extra aandacht geweest voor de waterkwaliteit. Het kunstwerk maakt gebruik van grondwater. Grondwater is niet gevaarlijk, maar heeft geen drinkwaterniveau. Er hangen bordjes dat het water niet drinkbaar is. Uit voorzorg is toch besloten vanaf 2012 het water naar drinkwaterniveau te brengen. Het water werd daarop handmatig gecheckt en schoongemaakt. Kosten: 5.700 euro. 

Geluidsoverlast kost ook geld

Voordat het kunstwerk geplaatst werd in 2009 is getestd op geluidsoverlast in aanwezigheid van omwonenden. Dat leek in orde. Maar in 2011 kwamen er klachten binnen bij de gemeente. Omwonenden hadden tóch last van het geluid. Er wordt in 2011 en 2012 22.106 euro uitgegeven om daar wat aan te doen. Gedurende het onderzoek naar het geluid en het oplossen ervan is destijds met de bewoners afgesproken om het watergordijn voor die periode niet aan te zetten om niet nog meer geluidsoverlast te veroorzaken.

Kosten verhalen op kunstenaar

Eind vorig jaar liet het college van burgemeester en wethouder als weten dat het ze geen heil meer zag in het opkalefateren van het waterkunstwerk. Oppositiepartij Gewoon Nijmegen stelde vragen over ondermeer de jaarlijkse onderhoudskosten die waren begroot op 20.000 euro, maar in 2012 opliepen tot 35.537 euro. Het kunstwerk kost nu nog één keer 16.000 euro. Dat is namelijk het bedrag dat nodig is om het kunstwerk te slopen. Volgens de gemeente Nijmegen heeft kunstenaar Julius Popp uit Leipzig inmiddels ingestemd met de sloop van zijn geesteskind. Ook hij zou na inspectie ervan hebben beslotten dat zijn Bit.recurrence niet meer te redden is. De gemeente bekijkt nog of een deel van de kosten in de loop der jaren gemaakte kosten zijn te verhalen op de Duitse kunstenaar, maar heeft er weinig hoop op dat dit ook lukt.
foto: nijmegen.nl