Nieuws

4 jaar cel geëist voor woningoverval en inbraken bij ouderen

4 jaar cel geëist voor woningoverval en inbraken bij ouderen
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen een 19-jarige man uit Gouda.
APELDOORN - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen een 19-jarige man uit Gouda.
Hij wordt ervan verdacht mee te hebben geholpen aan een overval en een woninginbraak in Apeldoorn en inbraken in Zwolle.
De 19-jarige man zou in juni vorig jaar met drie handlangers van Gouda naar Apeldoorn zijn gereden om de sleutelkastjes van de thuiszorg open te breken en zo aan sleutels te komen. In een flat aan het Burgemeester Des Tombesplein in Apeldoorn vonden ze een kluis die niet openging.

Oude vrouw bedreigd met mes

Na overleg in de auto besloten de verdachten om terug te gaan naar de woning. Rond 6 uur 's ochtends werd de 86-jarige vrouw in haar slaapkamer met een mes bedreigd. Ondertussen doorzocht een andere verdachte haar woning. De verdachten namen geld en sieraden mee uit de woning. De mannen worden ook verdacht van inbreken in 2 woningen in Zwolle.

Hulpbehoevende mensen waren doelwit

Volgens de officier van justitie is het de verdachte extra aan te rekenen dat de daders het gemunt hadden op woningen waarbij sleutelkluizen aan de buitenmuur zijn gemonteerd. 'Dat zijn woningen van kwetsbare, hulpbehoevende mensen. Dat die mensen in de woning lagen te slapen, weerhield verdachten er bovendien ook niet van om de feiten te plegen.' Volgens het OM past daar een celstraf van 4 jaar bij, waarvan 1 voorwaardelijk.

Twee verdachten zijn minderjarig

Twee minderjarige medeverdachten moeten zich eveneens voor de rechter verantwoorden. Een vierde medeverdachte is inmiddels door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het medeplegen van de overval en andere feiten. De rechtbank Zutphen doet over 2 weken uitspraak.