Nieuws

Waarom zijn de verkiezingen niet op zaterdag of zondag?

Waarom zijn de verkiezingen niet op zaterdag of zondag?
Het is nog 2 weken tot de Provinciale Statenverkiezingen, die net als bijna alle andere verkiezingen gewoon weer op woensdag vallen.
ARNHEM - Het is nog 2 weken tot de Provinciale Statenverkiezingen, die net als bijna alle andere verkiezingen gewoon weer op woensdag vallen.
Waarom zijn de verkiezingen vrijwel altijd op die dag en niet in het weekend? Daar is een aantal redenen voor.
Allereerst is er een religieuze kant. De regering wil dat zoveel mogelijk mensen komen stemmen en daarom vallen vrijdag, zaterdag en zondag ook af. De zondag is ongeschikt omdat orthodox-protestanten dan niet willen stemmen. De vrijdag en zaterdag zijn niet geschikt vanwege de sabbat, die vrijdagavond bij zonsondergang begint.

Basisscholen

Ook de maandag is niet handig, omdat de voorbereidingen voor de verkiezingen dan grotendeels in het weekend zouden moeten gebeuren.
Dan blijven dinsdag, woensdag en donderdag over. Tegen die drie dagen zijn geen grote bezwaren, maar de voorkeur gaat uit naar woensdag omdat veel stemlokalen in basisscholen zitten. Die worden op woensdag het minst belast omdat de leerlingen 's middags vrij zijn.
De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn overigens op donderdag, omdat Europa heeft bepaald dat die moeten worden gehouden op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag.