Nieuws

Beloftenteams Vitesse, De Graafschap en Achilles'29 in nieuwe voetbalpiramide

Beloftenteams Vitesse, De Graafschap en Achilles'29 in nieuwe voetbalpiramide
De beloftenteams van Vitesse, De Graafschap en Achilles'29 komen vanaf het seizoen 2016-2017 uit in de nieuwe voetbalpiramide.
ARNHEM - De beloftenteams van Vitesse, De Graafschap en Achilles'29 komen vanaf het seizoen 2016-2017 uit in de nieuwe voetbalpiramide.
NEC heeft zijn beloftenteam niet ingeschreven. Verder hebben AZ, FC Groningen, FC Utrecht, Almere City FC, Sparta Rotterdam, FC Volendam en Brabant United (FC Den Bosch/RKC Waalwijk) hun beloftenteam aangemeld.

Eerst eigen competitie

De 10 beloftenteams die zich hebben ingeschreven, spelen volgend seizoen eerst in een eigen competitie. Op basis daarvan worden ze ingedeeld in de nieuwe landelijke divisie (tussen de Jupiler League en de topklasse), in de topklasse of in de hoofdklasse. Over de verdeling over deze competities moet nog een besluit worden genomen, zegt KNVB-woordvoerder Hans van Kastel. Er hebben zich namelijk minder teams aangemeld dan verwacht.

Oorspronkelijk 25 beloftenteams in piramide

Aanvankelijk ging de KNVB uit van 25 beloftenteams in de nieuwe piramide, maar om financiële redenen hebben heel wat clubs besloten hun reserveteam niet in te schrijven. Van die 25 zouden er 3 uitkomen in de Jupiler League (nu zijn dat Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente), 4 in de landelijke divisie, 4 in elke topklasse (samen dus 8) en 10 verdeeld over de 6 hoofdklassen.
Door beloftenteams uit te laten komen tegen de beste amateurclubs zouden talenten beter tot ontwikkeling komen, denkt de KNVB. De beloftenteams die niet zijn ingeschreven, blijven in een aparte, gesloten competitie spelen zoals nu op maandagavond.

Huidig niveau Gelderse beloftenteams

Jong Vitesse komt op dit moment uit in de Divisie A, waar de Arnhemmers koploper zijn. Jong De Graafschap speelt in de Divisie B. De Doetinchemmers staan onderaan. Het tweede elftal van Achilles'29 komt uit in de reserve hoofdklasse A, het hoogste niveau voor reserve-elftallen van amateurclubs. De Groesbekers staan achtste.