Nieuws

Kinderen in spanning om uitspraak Kinderpardon

Kinderen in spanning om uitspraak Kinderpardon
De Raad van State doet woensdag uitspraak in de zogenoemde kinderpardonregeling.
ARNHEM - De Raad van State doet woensdag uitspraak in de zogenoemde kinderpardonregeling.
Een spannende dag voor honderden gezinnen die nog in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. In Gelderland wachten in ieder geval nog 6 gezinnen op uitsluitsel. De 12-jarige Tri Pham uit Wageningen is één van de kinderen wiens verzoek tot nu toe is afgewezen.
Twee jaar geleden is de kinderpardonregeling ingesteld voor gezinnen met kinderen die door de lange procedures inmiddels geworteld zijn in Nederland. Als je op je achttiende langer dan vijf jaar in Nederland bent dan zou je voor de regeling in aanmerking komen. Vorig jaar bleek dat in eerste instantie 675 kinderen door de regeling een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar dat de aanvraag van zo'n 600 kinderen waren afgewezen. 

Buiten het zicht van Rijksoverheid

Eén van de redenen voor de afwijzing is dat de gezinnen langer dan drie maanden buiten het zicht van de Rijksoverheid zouden zijn geweest. Dit terwijl deze gezinnen wel bekend waren bij de gemeente. Zo'n 300 burgemeesters besloten daarom in actie te komen. Zij deden een beroep op staatssecretaris Teeven die de verblijfsvergunning alsnog toe zou kunnen wijzen. Uiteindelijk mochten 50 gezinnen hierdoor alsnog blijven. Familie Khamo voor wie burgemeester Bruls van Nijmegen een brief had geschreven, kreeg goed nieuws en mocht blijven.
Ook de familie Sarkissian uit Rheden kreeg positief bericht. Dit was opmerkelijk aangezien Teeven juist in hun zaak een hoger beroep had ingesteld. De uitspraak hiervan wordt woensdag bekend. En hoewel er voor de familie Sarkissian niets meer vanaf hangt, kan de uitspraak nog wel van groot belang zijn voor de gezinnen die nu inmiddels al twee jaar in spanning zitten of ze wel of niet mogen blijven.

Actie Defence for Children

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children heeft inmiddels al aangekondigd dat er op 11 maart een actie wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de wachtende kinderen. 'De kinderen hebben al 750 slapeloze nachten en wij willen de politiek wakker schudden. Wij willen dat álle kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland waren voor hun achttiende en toen een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, mogen blijven. Wij willen een einde aan de schending van de rechten van deze kinderen', aldus de woordvoerder van Defence for Children.
Bekijk hier het dossier kinderpardon