Nieuws

Werkstraf geëist tegen Twitterbedreigers

Werkstraf geëist tegen Twitterbedreigers
Justitie heeft werkstraffen geëist tegen een 29-jarige Amsterdammer en een 21-jarige Harderwijker voor opruiing via Twitter, in oktober 2013.In dat Twitterbericht loofde de Amsterdammer een beloning voor 1000 euro uit voor diegene die zou filmen hoe een vermeende pedofiel in elkaar zou worden geslagen.
ZUTPHEN - Justitie heeft werkstraffen geëist tegen een 29-jarige Amsterdammer en een 21-jarige Harderwijker voor opruiing via Twitter, in oktober 2013.In dat Twitterbericht loofde de Amsterdammer een beloning voor 1000 euro uit voor diegene die zou filmen hoe een vermeende pedofiel in elkaar zou worden geslagen.
De Harderwijker retweette dat bericht en voegde er een adres in Harderwijk aan toe.
Op dat adres woonden mensen met dezelfde naam als de vermeende pedofiel. Een paar dagen na plaatsing van het Twitterbericht trapten vier mannen hier de deur in. Ze kwamen schreeuwend en tierend naar binnen. Toen ze ontdekten dat ze op het verkeerde adres waren, gingen ze ervandoor.

De geëiste straffen

De officier van justitie rekent het de Amsterdammer zwaar aan dat hij dit bericht plaatste, omdat hij als rapper veel volgers op Twitter heeft. Tegen hem is 80 uur werkstraf geëist. De man zegt dat hij het in een opwelling heeft gedaan, omdat hij net vader was geworden en zich boos maakte over pedofielen.
Tegen de Harderwijker is een werkstraf van 60 uur geëist. Volgens zijn advocate is er geen sprake van een gelijke behandeling, omdat er meer mensen waren die opruiende teksten hadden geplaatst. Volgens de officier van justitie gaat dit argument niet op; ook niet alle fietsendieven staan voor de rechter.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.