Nieuws

Vergoeding voor militairen die werkten met gifverf chroom-6

Vergoeding voor militairen die werkten met gifverf chroom-6
Medewerkers en oud-personeel van defensie die denken dat ze ziek zijn geworden van het werken met de gifverf chroom-6, kunnen snel een vergoeding krijgen.
SCHAARSBERGEN - Medewerkers en oud-personeel van defensie die denken dat ze ziek zijn geworden van het werken met de gifverf chroom-6, kunnen snel een vergoeding krijgen.
Die is maximaal 15.000 euro. Minister Hennis van Defensie is dit overeengekomen met de militaire vakbonden.
Het maximumbedrag is voor het personeel met de ernstigste aandoeningen: long- en neuskanker. Mensen die minder ernstig ziek zijn of waar het verband met het werken met chroom-6 volgens het beschikbare onderzoek minder direct is, hebben afhankelijk van de aard van hun klachten recht op 3.000, 5.000 of 7.500 euro. 

Ook in Schaarsbergen

Onlangs werd bekend dat ook in Schaarsbergen op de kazerne Groot Heidekamp met de kankerverwekkende verf werd gewerkt.
Slachtoffers kunnen daarnaast een beroep doen op Defensie voor hulp en begeleiding bij hun ziekteproces. Als mensen niet meer leven, hebben hun nabestaanden recht op het geld.

'Er wordt nog steeds met de verf gewerkt'

Met de gifverf wordt nog steeds gewerkt, zegt perswoordvoerder van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel (VBM) Henri Lansink. 'Ik weet niet hoeveel mensen ermee werken, maar het zijn er honderden. Op elk gepantserd voertuig van de landmacht zit dit spul. Er is geen alternatief. Er gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Je mag de lucht van chroom-6 absoluut niet inademen.'
Zo'n 300 tot 400 mensen hebben zich gemeld met klachten. Lansink: 'Wie een bedrag krijgt uitgekeerd, hoeft dit niet terug te betalen als na onderzoek geen verband blijkt te bestaan tussen het werken met chroom-6 en het ziek worden.'

Gevolgen pas na decennia duidelijk

Een hoogleraar van de Universiteit Utrecht meldde eerder bij de NOS dat chroom-6 een van de weinige stoffen is waarvan vaststaat dat die bij de mens kankerverwekkend zijn. De ziekte komt vaak pas na tientallen jaren naar buiten.
Werken met chroom-6 kan leiden tot verschillende ziektes, er is onder meer een verhoogd risico op longkanker en kanker van neus- en neusbijholtes.