Nieuws

Ook twitteractie krijgt staatssecretaris Van Rijn niet naar Berkelland

Ook twitteractie krijgt staatssecretaris Van Rijn niet naar Berkelland
Actievoerende thuiszorgmedewerkers, FNV Zorg en Welzijn en SP Berkelland willen dat staatssecretaris Van Rijn naar Borculo komt.
BORCULO - Actievoerende thuiszorgmedewerkers, FNV Zorg en Welzijn en SP Berkelland willen dat staatssecretaris Van Rijn naar Borculo komt.
De actievoerders willen met hem in gesprek over de beslissing van de gemeente Berkelland om te stoppen met het aanbieden huishoudelijke hulp. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze op Twitter de actie kracht bijgezet onder de naam #vanrijngrijpin.
Ruim 1100 inwoners dreigen de hulp in de huishouding te verliezen. De gemeente moet fors bezuinigen en wil het geld dat aan zorg wordt besteed vooral aan de zwaardere zorg besteden. Het schoonmaken van het huis wordt daarom niet langer vergoed. Aangezien een rechter eerder heeft bepaald dat gemeenten goed onderzoek moeten doen voordat beslist wordt dat een inwoner geen hulp meer krijgt, is Berkelland op dit moment druk bezig met het houden van keukentafelgesprekken. 

Onvoldoende onderzoek

FNV Zorg en Welzijn, SP Berkelland en de Seniorenraad Berkelland krijgen signalen dat deze gesprekken niet op een juiste manier gevoerd worden. Er zou onvoldoende onderzoek gedaan worden naar persoonlijke situaties en bij het gesprek krijgen de inwoners de boodschap dat de huishoudelijke hulp stopt per 1 juli. Wethouder Scharenborg ontkent deze aantijgingen en zegt dat de gesprekken goed verlopen. 
Maar bestuurder Wim van der Hoorn van FNV Zorg en Welzijn heeft dit anders ervaren. 'Ik ben gisteren bij zo'n gesprek geweest en dan wordt duidelijk gezegd dat de hulp wordt afgeschaft. Het enige waar het uiteindelijk over gaat is hoe je dit zelf denkt op te gaan lossen en je krijgt een briefje met nummers van thuiszorgorganisaties.'
Sinds vorige week staat er een tent naast het gemeentehuis waar het actiecomité vragen van inwoners beantwoordt en waar inwoners geholpen worden met het indienen van een bezwaar tegen de beslissing van de gemeente. Als het aan de actievoerders ligt, gaat de tent niet weg voor staatssecretaris Van Rijn een bezoek heeft gebracht aan de tent.

Reactie ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie nog geen officiële uitnodiging te hebben gehad. 'De twitteractie #vanrijngrijpin is ook nieuw voor ons. Vooralsnog zijn er nog geen plannen om naar de Achterhoek te komen. De gemeente is het eerste aanspreekpunt als het over de huishoudelijke hulp gaat. Berkelland stopt ook niet met huishoudelijke hulp. Als je het zelf kan betalen, dan moet je het zelf gaan betalen. Als dat niet mogelijk is, dan ondersteunt de gemeente. Als je meer regie in het huishouden nodig hebt, kun je wel huishoudelijke hulp krijgen,' zegt de woordvoerder van Van Rijn.

Emile Roemer

Morgen krijgen de actievoerders wel bezoek van iemand anders uit Den Haag. SP-fractievoorzitter Emile Roemer komt morgenochtend langs in de tent om ze een hart onder de riem steken. Hij wil in de Tweede Kamer aandacht vragen voor de bezuinigingen in de huishoudelijke hulp.