Nieuws

Leonardoschool bestaat niet meer, toch onderwijs hoogbegaafden

Leonardoschool bestaat niet meer, toch onderwijs hoogbegaafden
Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bestaat niet meer.
NIJMEGEN - Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bestaat niet meer.
Dinsdag sprak de rechtbank in Utrecht het faillissement uit van Educate2XL, dat het onderwijs verzorgt. Voor 2 basisscholen in Nijmegen waar het Leonardo-onderwijs wordt gegeven, heeft dit waarschijnlijk geen effect. Ook voor de Montessorischool in Westervoort en De Carroussel in Zevenaar levert dit geen acute problemen op.
Vorig jaar ging de Leonardo Stichting, die het lesprogramma ontwikkelde, failliet. Daarna kende de stichting een doorstart via Educate2XL, een bedrijf van directeur Natasja Vranken. Haar bedrijf is nu dus eveneens failliet, en daarmee zijn de zogenaamde Leonardoscholen teneinde.

'Wellicht naam veranderen'

De basisscholen De Hazesprong en Het Talent in Nijmegen maken gebruik van het lesprogramma van Leonardo. Het Talent zegt dat ze al op zeer zelfstandige wijze gebruikt maakte van dat programma,  door zelf met ondersteuning van Leonardo een lessenpakket te ontwikkelen. De school gaat dan ook door met het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen en zegt dat enkel de naam wellicht aangepast moet worden. 
Voor De Hazesprong geldt een soortgelijke situatie; de basisschool zegt goed overleg te hebben met (ex)medewerkers van de voormalige stichting en het onderwijs al enige tijd te gebruiken met het Leonardo-concept als uitgangspunt. Ook hier zal het speciale onderwijs blijven, en mogelijk verder gaan onder een andere naam. 
Gelderland kent 5 scholen waar het onderwijs van Leonardo gedoceerd wordt. 
Foto: Leonardo