Nieuws

Teleurstelling na debat over uitrukken met twee brandweermannen

Teleurstelling na debat over uitrukken met twee brandweermannen
De Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers is teleurgesteld over de uitkomst van het Tweede Kamer-debat over de inzet van kleine busjes met twee of vier brandweermannen.
DEN HAAG - De Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers is teleurgesteld over de uitkomst van het Tweede Kamer-debat over de inzet van kleine busjes met twee of vier brandweermannen.
In dat debat werd er door Kamerleden bij minister Opstelten op aangedrongen vooral te luisteren naar brandweermensen. De brandweervrijwilligers willen blijven uitrukken met tankautospuiten met zes brandweermannen.
Bij het zogenoemde 'uitrukken op maat' wordt bij sommige incidenten uitgerukt door een klein busje met bijvoorbeeld twee of vier brandweermensen. Onder meer in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is daarmee geëxperimenteerd. Vanuit de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers is er kritiek op. Het zou zorgen voor onveilige situaties voor burgers en brandweerlieden. 'We vinden dit onverantwoord en levensgevaarlijk. Volgens ons wordt nergens aangetoond dat er efficiënter wordt opgetreden door het uitrukken op maat. We zijn teleurgesteld over de uitkomst van het debat, want feitelijk verandert er niets. We zullen blijven betogen dat we tegen het uitrukken met teams met twee man zijn', aldus woordvoerder Marcel Dokter van de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers.

Snel overleg

Werkgevers en werknemers bij de brandweer moeten zo snel mogelijk om tafel om het eens te worden over de inzet van twee brandweermannen in een klein busje. Dat zei Opstelten tijdens het debat. Begin maart hebben de Vakbonden voor Brandweerpersoneel, de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers en vertegenwoordigers van de veiligheidsregio's overleg op het stadhuis van Apeldoorn. Samen met burgemeester Berends van Apeldoorn gaan ze in overleg over de inzet van kleinere teams. Berends is verantwoordelijk voor de brandweer bij de gezamenlijke veiligheidsregio's.
Standaard wordt bij een binnenbrand in een huis uitgerukt met een tankautospuit met zes brandweerpersonen. Maar volgens Berends kan er in 75 tot 80 procent van de gevallen worden afgedaan met de inzet met twee of vier brandweermensen in een klein busje. Dat zei hij tegen de NOS.