Nieuws

Proef met afvalscheiding op station in Arnhem

Proef met afvalscheiding op station in Arnhem
Op het station in Arnhem beginnen NS en ProRail dit jaar een proef met afvalscheiding.
ARNHEM - Op het station in Arnhem beginnen NS en ProRail dit jaar een proef met afvalscheiding.
Er komen bakken voor papier en bakken voor restafval.
Op Rotterdam Centraal staan de bakken al. Arnhem volgt in de loop van dit jaar, net als Breda, Tilburg, Eindhoven en Zwolle. Als de proef succesvol is, wordt op meer stations het afval gescheiden ingezameld.  

Koffiebeker bij het restafval

'Dat is even wennen voor treinreizigers: op 6 stations gooi je je oude krant straks in de papierbak en de lege koffiebeker bij het restafval. Daar zit immers een plastic laagje in', aldus staatssecretaris Wilma Mansveld.
Mansveld heeft met NS en ProRail een overeenkomst getekend die tot minder afval op stations en in treinen moet leiden. De afvalberg moet daar op den duur verminderen van 12.000 ton naar 9000 ton per jaar. Daarvan moet 75 procent worden hergebruikt. 

Overleg met winkeliers

De NS gaat met winkeliers op de stations in overleg om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen. Ook wil de NS dat de verpakkingen beter gerecycled kunnen worden.
Wanneer het afval scheiden op station Arnhem begint, hangt volgens ProRail af van de ervaringen in Rotterdam. Voorlopig verwacht de spoorbeheerder de speciale afvalbakken in mei op de perrons te plaatsen. De grotere bakken mogen van de brandweer niet in de voetgangerstunnel staan. Daarvoor zoekt ProRail nog een alternatief.