Nieuws

65 miljoen voor biomassacentrale bij Eefde, bouw begint mogelijk in 2016

65 miljoen voor biomassacentrale bij Eefde, bouw begint mogelijk in 2016
Als alles volgens planning verloopt, start in het voorjaar van 2016 de bouw van de biomassacentrale aan het Twentekanaal bij Eefde.
EEFDE - Als alles volgens planning verloopt, start in het voorjaar van 2016 de bouw van de biomassacentrale aan het Twentekanaal bij Eefde.
Het bedrijf Biomassacentrale Zutphen bv krijgt een subsidie van maximaal 65 miljoen euro voor de centrale. Die komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV).
De centrale moet 8.000.000 m3 groen gas per jaar leveren. Dit is genoeg voor ongeveer een derde van alle huishoudens in Zutphen. Een deel van de centrale wordt volgens de plannen 30 meter hoog.

Pas geld na prestatie

De initiatiefnemer krijgt pas geld van de ROV als de centrale in bedrijf is. 'De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van de hoeveelheid groene energie die wordt opgewekt', legt een woordvoerster uit. 'Dat is maximaal 65 miljoen euro.'
Eefdenaren zijn niet blij met het voornemen, zo bleek tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in december (pdf). Ze vrezen onder meer voor de aantasting van het woongenot.
Eerder verleende de gemeente Zutphen al een vergunning voor de bouw van een biomassacentrale.