Nieuws

Rechter: V&D mag lonen vakbondsleden niet verlagen

ARNHEM - Warenhuis V&D mag de lonen van werknemers die lid zijn van de vakbond niet verlagen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de bonden.
V&D gaat in hoger beroep.
V&D maakte 19 januari bekend dat alle ongeveer 5000 medewerkers 5,8 procent loon moeten inleveren. Alleen zo kan het 127 jaar oude waarhuis overleven, zei V&D. De vakbonden zijn tegen het loonoffer en spanden een kort geding aan. De rechter verbood de loonsverlaging alleen voor leden van FNV en CNV. V&D zou de lonen van de ongeveer 4000 niet-vakbondsleden dus wel kunnen verlagen.
'V&D is ervan overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn. In deze nieuwe economie waarin ook het retaillandschap snel verandert, is het absoluut noodzakelijk dat we de loonkosten verlagen naar een niveau dat nu gebruikelijk is in de retailmarkt. Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers', aldus topman Don Roach in een verklaring.
Het warenhuis heeft in Gelderland vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijmegen.

CNV blij

CNV Dienstenbond zei na de uitspraak blij te zijn dat de rechter een stokje heeft gestoken voor de loonsverlaging. 'Nu de rechter dat niet toestaat, krijgen ook andere werkgevers in Nederland geen vrij spel om hetzelfde te doen', zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.
Den Heijer zei zo snel mogelijk weer met V&D om de tafel te willen. 'Wij zijn altijd bereid geweest te praten over wat werknemers kunnen en willen bijdragen om V&D uit deze crisissituatie te helpen. Ook nu nog. Ik ga ervan uit dat de directie het gesprek daarover wil voeren en wacht een uitnodiging voor een eerste gesprek af.' Even later werd duidelijk dat V&D in beroep gaat tegen de uitspraak.