Nieuws

16 gewonden bij flatbrand Nijmegen, onder wie 9 zwaargewonden

NIJMEGEN - Er heeft vrijdagochtend een zeer grote brand gewoed aan de O.C.
Huismanstraat in Nijmegen. Er zijn 16 mensen gewond afgevoerd naar het ziekenhuis, van wie 9 ernstig gewond. Hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Rond 8.35 uur was de brand onder controle, maar de brandweer verwacht nog wel de hele dag nodig te hebben met nablussen.
De brand ontstond midden in snackbar Ugala III onder het wooncomplex en sloeg via de buitengevel aan de achterkant over naar het dak. Hierdoor vatte een gebouwtje met technische installaties vlam.
Volgens de politie kan niet worden uitgesloten dat er sprake is van brandstichting. Bewoners kunnen vrijdag nog niet naar huis. De gemeente is samen met woningbouwcorporaties op zoek naar vervangende huisvesting voor de bewoners. Maandag wordt duidelijk welke bewoners wel of niet terug kunnen naar hun huis. De bewoners hebben vrijdag wel wat persoonlijke spullen uit hun woning kunnen halen.

In pyjama naar buiten

Boven het winkelcentrum zijn appartementen voor senioeren gevestigd. De brandweer heeft met hoogwerkers mensen uit hun woningen gehaald. Een bewoonster zou buiten bewustzijn in veiligheid zijn gebracht. In totaal zijn naast de 16 gewonden 35 bewoners in pyjama naar buiten gehaald en in een buurthuis opgevangen.
De gemeente Nijmegen zorgt voor opvang voor de mensen die niet bij hun familie of vrienden terecht kunnen. De brandweer kan nog geen schatting geven van het totale schadebedrag.
De brandweer heeft om 6.40 uur opgeschaald naar grip 3, dat betekent dat de situatie als zeer ernstig werd beschouwd. De Otto C. Huismanstraat bevindt zich in de wijk Neerbosch-Oost in Nijmegen.

Liveblog (gesloten):

13.38 we sluiten het liveblog.
13.18 Dierenspeciaalzaak Het Honk, om de hoek bij de getroffen flat, is weer open. Eigenaar René Jansen vertelde dat hij al in de ochtend door een collega werd gealarmeerd. Eenmaal aangekomen bij zijn winkel mocht hij er niet in, maar omdat Jansen wilde kijken of er geventileerd moest worden zodat de dieren niet zouden stikken van de rook, mocht hij toch even kijken in zijn dierenzaak.  
Volgens de eigenaar was er binnen geen sprake van rookontwikkeling. Na enige tijd mocht hij de dierenwinkel weer opendoen.
13.04 volgens burgemeester Hubert Bruls zijn 16 mensen gewond geraakt, van wie 9 ernstig. Of en wanneer bewoners terug kunnen naar hun woning, wordt later bepaald maar in ieder geval niet meer vandaag. Bewoners kunnen in geval van nood kleding krijgen in het wijkcentrum.
12.52 volgens de heer Burgers is zijn 91-jarige tante, die in de flat woont, zoek. Ze zou gewond zijn aan haar hoofd en bij iemand in de auto zijn gestapt. Maar waar ze nu is, is onduidelijk. Het gaat om Margriet Hendriks-Varley. Ze is 1.60 meter lang en heeft wit haar. Volgens de heer Burgers kan ze bij hem terecht.
12.40 rook inademen bij een brand is heel ongezond, vertelt een woordvoerster van de Brandwondenstichting. In de rook zit koolmonoxide en cyanide en die stoffen blokkeren de bloedtoevoer naar de organen. Als dat lang duurt, kun je daaraan overlijden.
12.29 Volgens de politie kan niet worden uitgesloten dat er sprake is van brandstichting.
12.22 volgens het ANP ging onder omwonenden het gerucht dat er een brandend voorwerp in de snackbar was gegooid. De politie kan dat nog niet bevestigen.
12.19 alle winkels in winkelcentrum Notenhout zijn of gaan open, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Alle winkels in winkelcentrum Notenhout zijn of gaan open #brand #Nijmegen
— Crisis GLZ (@CrisisGLZ)
12.15 in het Radboudumc draait alles weer normaal. De nachtdienst is langer gebleven, op de spoedeisende hulp werden extra artsen en verpleegkundigen ingezet. Geplande operaties waar mogelijk IC-zorg nakomt, zijn uitgesteld.
12.03 een deel van de winkels in winkelcentrum Notenhout gaat open
12.00 Op 18 en 17 februari is de brandweer ook al met hoge spoed opgeroepen na een brandmelding in winkelcentrum Notenhout. In totaal drie keer. Op 18 februari is om 3 uur 's nachts een 1-1-2-oproep geweest, blijkt uit een vermelding op www.112-nederland.nl. Toen moest de brandweer naar Symfoniestraat 140-148. De dag daarvoor waren er ook al twee oproepen: op 17 februari om 12.35 uur en diezelfde dag om 23.49 uur.
11.55 de O.C. Huismanstraat blijft het hele weekeinde afgesloten vanaf de kruising met de Fanfarestraat tot aan winkelcentrum Notenhout.
11.35 bewoners kunnen vanavond niet terug naar hun appartement, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
11.20 Volgens de politie kan niet worden uitgesloten dat er sprake is van brandstichting.
10.55 ook voor huisdieren kan er opvang worden geregeld. De eigenaar van dierenwinkel Neerbosch Oost is in ieder geval naar zijn winkel geweest om dieren te verzorgen.
Huisdieren die niet met baasje meekunnen worden opgevangen door Dierenambulance
— Crisis GLZ (@CrisisGLZ)
10.40
De gemeente Nijmegen zorgt voor opvang voor de mensen die niet bij hun familie of vrienden terechtkunnen. 
10.37 de brandweer verwacht de hele dag nodig te hebben met nablussen.
10.34 De achterkant van het flatgebouw heeft flinke schade opgelopen.
15 mensen zijn naar ziekenhuis gebracht. Opvang slachtoffers gewaarborgd zegt burgemeester Bruls #brand #nijmegen pic.twitter.com/zalnJXwFo7
— tv13 (@tv13nl)
10.32 er is veel technische recherche aanwezig in Nijmegen, maar volgens een politiewoordvoerder is dat normaal bij dergelijke branden.
10.22 de snackbar Ugala is volledig uitgebrand.
10.14 huisartsen en maatschappelijk werker ter plekke om zorg en ondersteuning te verlenen
10:08 woordvoerder Rode Kruis in gesprek met Omroep Gelderland.
10.06 stichting Salvage gaat met de politie de woningen inspecteren en kijken of er nog huisdieren aanwezig zijn. Er zijn ook twee dierenambulances ter plaatse.
10.03 er zijn 15 mensen gewond naar het ziekenhuis vervoerd. 7 zijn er naar het Radboudumc vervoerd en 8 naar het CWZ, meldt een woordvoerster van de gemeente. 35 mensen zijn in pyjama's naar buiten gehaald en opgevangen in een buurthuis.
10.00 de opvangtent is afgebroken. De laatste opgevangen slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
9.55 verslaggeefster Annemiek Schakelaar meldt dat er een derde zoekactie plaatsvindt in de flat. Nu wordt er gezocht in het deel van het trappenhuis, daar is een miniem deel van het plafond naar beneden gekomen. Het rookt overigens nog steeds en de flat wordt geventileerd omdat er nog veel koolmonoxide in het gebouw aanwezig is.
9.53 een persoon is zwaargewond geraakt toen op het dak een airconditioningsinstallatie is omgevallen, meldt de brandweer
9.38 de warmtescan is voltooid. De politiehonden mogen naar binnen, meldt verslaggever Wim Hageman.
9.36 er cirkelt een politiehelikopter met warmtescanner boven te gebouw om te kijken of er sprake is van koolmonoxide. Niemand mag nog naar binnen.
9.35 beelden van de opvang van evacués van de brand:
9.33 De Veiligheidsregio onderzoekt of mensen terug kunnen naar hun woning. Mocht dit niet het geval, dan wordt er voor vervangende woonruimte gezorgd.
9.25 Het Rode Kruis is ook aanwezig in Nijmegen en heeft 6 à 7 mensen opgevangen.
@RodeKruis hulpverleners verzorgen de gewonden bij de #brand in een seniorenflat in #Nijmegen. In een tent met bedden worden ze opgevangen.
— Merlijn Stoffels (@merlijnstoffels)
9.20 Woonzorg Nederland is eigenaar van het gebouw, dat bestaat uit 10 twee- en 61 driekamerwoningen.
9.16 De Nijmeegse burgemeester Bruls reageert bij verslaggever George Borghouts. 'Een tragische gebeurtenis. De brand is beneden de flat ontstaan. Alle appartementen zijn doorzocht. Er zijn 40 mensen naar buiten gebracht, waar er een aantal zwaargewond van zijn. Ook zijn er nog veel mensen die last hebben van de rook, maar er zijn zeker geen doden. De brandweer zoekt nog een keer in het gebouw, maar de eerste keer is er niemand meer aangetroffen.
9.14 in verband met de brand is de Neerbosscheweg afgesloten voor verkeer.
9:04 Bij het Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zijn de geplande operaties iets vertraagd. Het Radboudumc laat weten 5 personen met verwondingen te hebben opgenomen. In het CWZ zijn dat er 7. Daar zijn ook twee extra operatiekamers beschikbaar gesteld voor de mogelijke slachtoffers.
8.49 er zijn geen slachtoffers gevonden onder het puin.
8.48 het aantal gewonden wordt bijgesteld: er zijn 4 lichtgewonden en 5 zwaarder gewonden. 30 mensen hebben rook ingeademd.
8.40 plek rondom de brand is afgezet. Mensen moeten instructies van de politie opvolgen.
8.35 de brand is onder controle
#brand #nijmegen onder controle
— Crisis GLZ (@CrisisGLZ)
8.33 in het deel van de flat waar de brand heeft gewoed, zijn geen mensen meer aangetroffen, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het andere deel van de flat wordt ontruimd vanwege de rookontwikkeling.
8.18 Omroep Gelderland wordt niet ingezet als  calamiteitenzender. Volgens de gemeente Nijmegen gaat het om een heel groot , maar geïsoleerd incident. Er is geen gevaar meer voor uitbreiding. Calamiteitenzender betekent dat de overheid radiozendtijd vordert om medelingen te doen.
8.11 er zijn op dit moment 4 zwaargewonden, 6 gewonden en circa 30 lichtgewonden, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
7.59 Brandweerlieden zoeken met honden door het brandende complex om te zien of er nog ouderen achtergebleven zijn, vertelt Marie-José Verkade van de politie. Volgens haar hebben tientallen mensen rook ingeademd. Ze worden opgevangen in een grote gele tent tegenover het complex.
De NOS meldt dat het dak deels is ingestort, mogelijk zouden er nog mensen onder het puin liggen. Verslaggever Wim Hageman ziet dat brandweermensen nog steeds in het complex op zoek zijn naar slachtoffers.
7.50 Hulpverleners van het specialistische bijstandsteam USAR zoeken met speurhonden en apparatuur naar mogelijke slachtoffers onder het puin.

7.47 een deel van het dak is ingestort.
7.45 Verslaggever George Borghouts meldt dat er meerdere gewonden zijn. Daarnaast is er voor familieleden een informatienummer opengezet: 088-2690000.
7.40 Bewoners van de getroffen flat mogen van de Veiligheidsregio 112 bellen. De evacués worden opgevangen in Wijkcentrum de Schalmei in de Symfoniestraat.
Bewoners bij #brand #nijmegen 112 bellen voor instructies
— Crisis GLZ (@CrisisGLZ)
7.31 Volgens verslaggever Wim Hageman komen er nog steeds meer hulpdiensten naar de Nijmeegse O.C. Huismanstraat waar de brand woedt. 'Tientallen brandweerwagens, tientallen ambulances. De hele straat staat vol.'
7.15 mensen in slaapkledij met dekens om zich heen worden uit de flat geëvacueerd en met een bus weggebracht.
7.06 Brandweerlui zijn met drie hoogwerkers druk bezig mensen van de bovenverdiepingen te evacueren. Verslaggever Wim Hageman: 'De situtatie is hectisch; het vuur wordt groter en groter. Er komt dikke, zwarte rook uit het pand.Mensen staan op de balkons met lampen te zwaaien. Zonet is er iemand met een rolstoel naar buiten gedragen. Ik hoorde net dat er ruiten werden ingeslagen. Ik zie mensen druk door het gebouw lopen.'
6.56 er zijn meerdere gewonden.
6.45 De hulpdiensten schalen op naar grip 3; dat betekent dat het gemeentelijk rampenmanagementteam (GRMT) bij elkaar geroepen, onder meer voor de opvang en verzorging van evacués en het registreren van slachtoffers. De Commissaris van de Koning wordt geïnformeerd. Tevens wordt de minister van Binnenlandse Zaken via het Nationaal CrisisCentrum (NCC) geïnformeerd.
6.34 Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.
#Nijmegen klinkt niet goed, in elk geval 4 ambu en brandweer compagnie voor brand opgeschaald #grip2
— William harthoorn (@William112bnv)
6.30 Videoverslaggever Jeroen Klaver zegt dat rekening wordt gehouden met instortingsgevaar.
Hans van den Hoorn sprak met videoverslaggever Jeroen Klaver:
Er zijn nog steeds mensen in de flat die er nog niet uit kunnen. #grip2 #Nijmegen
— Jeroen Klaver (@jeroen_klvr)
5.29 De eerste melding van brand komt binnen bij de meldkamer.