Nieuws

Straatroven: vaak vragen ze gewoon even om de weg

Straatroven: vaak vragen ze gewoon even om de weg
Het kan iedereen overkomen, slachtoffer zijn van een straatroof.
ARNHEM - Het kan iedereen overkomen, slachtoffer zijn van een straatroof.
Zo verloor in Winterswijk een 69-jarige vrouw donderdag haar gouden armband nadat ze slachtoffer was van twee vrouwen 'die gewoon even de weg vroegen'.
Het komt vaker voor volgens de politie. Wissel- en babbeltrucs met als doel om het slachtoffer iets af te troggelen. 'We merken dat de daders vaak gericht zijn op wat oudere mensen. Ze knopen een gesprek aan en tijdens dat gesprek zien ze dan vaak kans om bijvoorbeeld een armband af te rukken. Toen ik dit bericht hoorde vroeg ik gekscherend aan de wijkagent: Ze vroegen zeker de weg', aldus Esther Naber van de politie.

Impact

Dat bleek ook in dit geval zo te zijn. De impact van een straatroof kan groot zijn. Het 69-jarige slachtoffer mist bijvoorbeeld een stukje van de film. Ze weet niet meer of ze in de auto zat of daar nog in moest gaan zitten. De twee vrouwen die met haar in gesprek gingen en de man die wachtte in de grijze BMW worden nog gezocht door de politie. 
'Het is lastig want veel mensen willen gewoon vriendelijk zijn. Maar als je het niet vertrouwt, loop dan gewoon weg. En als het een verdachte situatie is bel dan gewoon met de politie. Dat mag altijd als iets verdacht is, zelfs als iemand om de weg vraagt', benadrukt de woordvoerster.