Nieuws

Gasstoring Apeldoorn duurde 6 dagen, volgens Liander enkele minuten

Gasstoring Apeldoorn duurde 6 dagen, volgens Liander enkele minuten
Met twee grote gasstoringen in Apeldoorn vorig jaar zou je misschien verwachten dat de jaarlijkse gasstoringscijfers de pan uit rijzen.
APELDOORN - Met twee grote gasstoringen in Apeldoorn vorig jaar zou je misschien verwachten dat de jaarlijkse gasstoringscijfers de pan uit rijzen.
Niets lijkt minder waar; uit de jaarcijfers van Alliander blijkt dat gasstoringen in Nederland gemiddeld seconden tot enkele minuten duurden. Hoe kan dat? 
Alliander, het netwerkbedrijf waaronder Liander en Endinet vallen, berekent de storingsduur op basis van de zogenaamde System Average Interruption Duration Index (SAIDI). Simpel gezegd houdt dat in dat de storing op basis van het aantal gebruikers wordt berekend.
De totale tijd die storingen in beslag namen worden dus niet gedeeld door het aantal storingen, maar door het aantal huishoudens en andere stroom- en/of gasgebruikers.
In een noot onder de tabel waarin de storingsduur vermeld is, staat dat vorig jaar 94 procent van de duur van alle gasstoringen veroorzaakt werd door de 2 langdurige storingen in Apeldoorn. Daardoor zaten vooral mensen aan het einde van 2014 in de kou. De andere storing was in juni.
Ook is te zien dat de storingen in Apeldoorn hun weerslag hebben gehad; waar in 2013 in het gebied waar Liander actief is, de gemiddelde storingstijd 38 seconden was, was dit een jaar later 419 seconden. Liander is actief in heel Gelderland.