Nieuws

Provincie vordert 5,8 miljoen van regiotaxi

Provincie vordert 5,8 miljoen van regiotaxi
De provincie vordert zeker 5,8 miljoen van regiotaxivervoerder Willemsen de Koning (WdK) uit Arnhem.Het bedrijf moet binnen 14 dagen alvast 3,3 miljoen euro terugbetalen.
ARNHEM - De provincie vordert zeker 5,8 miljoen van regiotaxivervoerder Willemsen de Koning (WdK) uit Arnhem.Het bedrijf moet binnen 14 dagen alvast 3,3 miljoen euro terugbetalen.
De vervoerder zegt dat dan 1100 banen in gevaar komen en vraagt de provincie rekening te houden met zijn ondernemersbelang.

Failliet

Dat blijkt woensdag uit brieven aan Provinciale Staten. WdK stopte vorige week met het leveren van vervoer op maat in een groot deel van Gelderland. De bedrijfsonderdelen die het regiotaxivervoer verzorgden, gingen vrijdag failliet.

'Buitengewoon onbevredigend'

Volgens de vervoerder was dat het gevolg van een slepend financieel conflict met de provincie. 'Een buitengewoon onbevredigende gang van zaken', zo staat in de brief van het bedrijf.

Noodvervoer kost 2,5 miljoen

De taxivervoerder had al een schuld van 3,3 miljoen euro bij de provincie. Daarover loopt nog een beroepszaak. Verantwoordelijk bestuurder Conny Bieze berekent in haar brief aan de Staten dat het regelen van noodvervoer nog eens ongeveer 2,5 miljoen euro gaat kosten. Het noodvervoer is in het afgelopen weekeinde geregeld en duurt tot 1 juli, als er een nieuw contract met nieuwe vervoerders ingaat. 

'Eigen schuld van de provincie'

Directeur Marc Bolderman van het taxibedrijf zegt dat tot het laatste moment aan de provincie is aangeboden om een betalingsregeling te treffen. 'Dat er nu aanmerkelijk hogere kosten gemaakt moeten worden voor alternatief vervoer is de eigen schuld van de provincie', vindt hij. De provincie zegt dat het bedrijf al tweemaal eerder dreigde om onmiddellijk te stoppen met rijden. Volgens de provincie was ze bereid om een regeling te treffen, maar wilde WdK geen garanties geven voor de terugbetaling - ook niet toen de rechter daarop aandrong.