Nieuws

Gelderland verdiende al 6,2 miljard aan Nuon

ARNHEM - De provincie Gelderland heeft sinds 2000 bijna 6,2 miljard verdiend aan energiebedrijf Nuon.
Daarmee heeft zij van alle provincies veruit het meest verdiend aan haar energiebedrijf. Brabant haalde 4,9 miljard euro binnen, Overijssel 3 miljard. 
Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland, De Gelderlander en de Stentor in samenwerking met de Onderzoeksredactie. Het meeste geld kwam in Gelderland binnen met de verkoop van Nuon aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall: 4,4 miljard.
Aan dividend en rente kreeg de provincie in de jaren daarvoor en daarna ook aanzienlijke bedragen binnen: 1,8 miljard. Niet eerder werden al die inkomsten in kaart gebracht. De toekomst van het Nuon-kapitaal is het topitem van de verkiezingscampagne voor Provinciale Staten.
Gelderland heeft zich altijd geprofileerd als een zuinige provincie, die anders dan andere provincies de verkoopopbrengst in stand hield en alleen de rente en dividend uitgaf. Dat beeld is niet juist. In werkelijkheid heeft Gelderland het meeste energiegeld gebruikt: 2,9 miljard euro.
Gelderland ontving veel meer dividend dan anderen en besloot dit standaard te investeren. De Gelderse uitgaven zijn daarmee groter dan die van buurprovincie Noord-Brabant die als big spender te boek stond maar per saldo 2,35 miljard investeerde. 

Hoeveel heeft de privatisering van energiebedrijven de lagere overheden opgeleverd? En wat is er met het geld gedaan? Die twee vragen staan centraal in het onderzoeksproject energiemiljarden. Het project wordt uitgevoerd door De Onderzoeksredactie in samenwerking met 12 regionale media, waaronder Omroep Gelderland en De Gelderlander.
De Onderzoeksredactie is een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek. De non-profit organisatie bestaat sinds 2014 en werkt samen met andere media om de impact van haar onderzoeksjournalistiek zo groot mogelijk te maken. Voor nieuwe feiten, nieuw licht, en toezicht op de macht, zie onderzoeksredactie.nl